Toți copiii școlari din Pirita vor ieși la tradiționalul săniuș - 19 minute în urmă
În ciuda vremurilor moderne, cântecul, jocul și portul tradițional maramureșean sunt duse mai departe cu drag și respect - 33 minute în urmă
Elevii sunt invitați să se înscrie la cea de-a IV-a ediție a Proiectului Eparhial Cultural-Teologic „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației” - 1 oră în urmă
Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 5 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 7 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 8 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 9 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 9 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 10 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 11 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Furia în viața noastră cotidiană; Cum o stăpânim, indicații folositoare
Cu toții suntem supuși zilnic stresului, neplacerilor, dar nu e ”necesar” ca aceste frustrări să ne ducă în zona în care să nu mai controlăm furia. Gândiți-vă la furie ca la FOC. Am nevoie de foc? Da! De el mă folosesc să mă încălzesc sau să prepar mâncare, dar și INCENDIUL E FOC. Am nevoie de incendiu? Nu! E distrugător.
Tot așa e și cu furia. Când ajunge la starea de incendiu e total nefolositoare. De noi depinde cum gestionăm asta. De fapt, furia există pentru că suntem dominați de gânduri negre și nu pentru că ne confruntăm cu situații frustrante. Odată ce am ajuns la vârsta gândirii raționale, adică am depășit prima adolescență, suntem singura persoană care ne poate enerva. Începând din această perioadă, doar noi ne provocăm problemele emoționale prin ideile iraționale și disproporționate.
RECUNOAȘTE-ȚI FURIA!
Primul pas în gestionarea furiei este să recunoști și să accepți că ești furios. Este important să îți dai seama când începi să simți furie și să înțelegi ce anume a declanșat-o. Furia e o emoție.
IDENTIFICĂ CAUZA!
Încearcă să observi care sunt situațiile care te fac furios și identifică motivele din spatele reacțiilor tale. Dr. Hauck sugerează să te întrebi dacă reacția ta este proporțională cu situația sau dacă există alte motive (precum stresul acumulat) care pot contribui la intensitatea furiei.
FII ATENT LA GÂNDURILE TALE IRAȚIONALE! SCHIMBĂ-LE! Modifică-le în gânduri rațional pozitive. Furia este adesea alimentată de gânduri iraționale și așteptări nerealiste. Dr. Hauck încurajează înlocuirea acestor gânduri cu unele mai realiste și mai raționale. De exemplu, în loc să te gândești „Nu ar trebui să mi se întâmple asta!”, poți să îți spui „Aceste lucruri se întâmplă și altor oameni și pot să le fac față”.
RELAXEAZĂ-TE!
Folosește tehnici de calmare, relaxare cum ar fi respirația profundă, meditația, fă mișcare, exercițiile fizice ajuta la reducerea tensiunii și la calmarea furiei. Dr. Hauck recomandă să îți iei un moment de pauză și să respiri adânc înainte de a reacționa într-o situație care te face furios.
CAUTĂ SOLUȚII LA PROBLEME!
În loc să te concentrezi pe emoțiile negative, încearcă să găsești soluții la problemele care cauzează furia. Abordarea situațiilor conflictuale cu o atitudine constructivă diminuează intensitatea furiei.
EXPRIMĂ NEVOILE! COMUNICĂ!
Exprimarea sentimentelor într-un mod calm și clar este foarte importantă. Dr. Hauck subliniază importanța comunicării asertive, care implică exprimarea nevoilor și dorințelor tale fără a fi agresiv sau pasiv.
EXPRIMĂ FURIA CONTROLAT!
Uneori, este necesar să exprimi furia, dar este important să o faci într-un mod controlat. În loc să țipi sau să te cerți, poți să îți exprimi nemulțumirile într-un mod calm și respectuos. Vorbește despre ceea ce simți în urma unei situații.
Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN
Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!
*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!