Share
Mărturisirea unui salvator SMURD: „Cele mai grele intervenții sunt cele în care vezi tineri în stop cardio-respirator”

Mărturisirea unui salvator SMURD: „Cele mai grele intervenții sunt cele în care vezi tineri în stop cardio-respirator”

SMURD a împlinit ieri zece ani de activitate în Maramureș. SMURD Maramureș și-a început activitatea în data de 8 ianuarie 2010, cu un echipaj de terapie intensivă mobilă – TIM, în cadrul Detașamentului de Pompieri Baia Mare, și câte un echipaj de prim ajutor la detașamentele de pompieri Baia Mare și Sighetu Marmației, respectiv la Secția de Pompieri Vișeu de Sus.

„De atunci, noi echipaje de prim ajutor calificat au fost operaționalizate în cadrul Pichetului de Pompieri Târgu Lăpuș, al gărzilor de intervenție Fărcașa, Bogdan Vodă, Borșa, respectiv în cadrul punctelor de lucru Cavnic și Șomcuta Mare”, a arătat Pavel Baltaru, inspectorul șef al ISU Maramureș.

În anul 2019, cele mai multe intervenții le-a avut SMURD Baia Mare – 3.240, urmând Fărcașa – 1.003 și Sighetu Marmației – 870. SMURD Vișeu de Sus a avut 405, Bogdan Vodă – 653, Borșa – 369 și Târgu Lăpuș – 328. În total, în 2019, în Maramureș, SMURD a intervenit de 6.868 de ori. Cel mai greu an a fost 2015, când s-au înregistrat 7.039 de intervenții.

La începutul procesului de operaționalizare a echipajelor SMURD în județ, ISU Maramureș dispunea de numai 46 subofițeri pompieri cu pregătire paramedicală. În prezent, numărul acestora a ajuns la 284, dintre care 66 au absolvit și cursurile modulelor pentru extindere a competențelor de prim ajutor calificat. Acești oameni luptă zilnic cu moartea și o fac contra cronometru.

„Fiecare intervenție are specificul său. Însă cred că cele mai dificile, cele mai impresionante, sunt cele care implică tineri în stop cardio-respirator. Ajungi să empatizezi cu pacienții. Se întâmplă asta și la accidentele rutiere sau la căderile de la înălțime. Sunt situații contra cronometru, în care o simplă durere în piept poate duce la un stop cardio-respirator, iar noi trebuie să intervenim de urgență. Ne bucurăm că, la nivel național, în cadrul Concursului național de descarcerare și prim ajutor, colegii noștri sunt mereu la înălțime, au ocupat chiar și locul al doilea. Sunt județe care au SMURD dinaintea noastră, dar care nu au ajuns la performanțele noastre. A fi paramedic nu este ușor. Este nevoie de oameni dedicați”, a relatat plt. adj. șef Angela Cărăuș, asistent coordonator SMURD Maramureș. (C.Ț.)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu