Share
Luna aprilie, Luna Națională de Informare despre Vaccinare

Luna aprilie, Luna Națională de Informare despre Vaccinare

Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș desfășoară, pe parcursul lunii aprilie 2024, activități de informare, educare și comunicare în cadrul Campaniei Luna Națională de informare despre Vaccinare. Vaccinarea împotriva rujeolei este una dinte temele campaniei.

Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândită atunci când o persoană infectată respiră, tușește sau strănută. Virusul rămâne activ și contagios în aer sau pe suprafețele contaminate timp de până la două ore.

Orice persoană care nu a fost vaccinată sau nu a trecut prin boală la un moment dat în viață se poate infectă. Erupția cutanata reprezintă cel mai vizibil simptom, în timp ce complicațiile pot include orbire, encefalită, diaree severa și deshidratare asociată, infecții ale urechii și pneumonie. Pe termen lung, o persoană care a suferit de rujeola poate dezvoltă o complicație foarte severă, panencefalita sclerozantă subacută.

Boala care slăbește sisteul imunitar

În plus, rujeola este o boală care slabește sistemul imunitar și îl poate face ,,să uite” cum să se protejeze împotriva altor infecții comune. Sugarii, femeile însărcinate, persoanele cu boli care slăbesc sistemul imunitar sunt la risc de adezvolta forme severe de rujeolă. Pentru a proteja inclusiv aceste persoane care nu pot fi vaccinate împotriva rujeolei, este importantă vaccinarea persoanelor din jurul lor, cu atingerea unor acoperiri vaccinale înalte. Vaccinarea protejează atât persoană vaccinată, cât și persoanele din jur!

Vaccinare antirujeolă FOTO Medlife

Deși rujeola este o boală propusă către eliminare în majoritatea regiunilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv în Regiunea Europeană, în prezent, Regiunea Europeană a OMS se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri și de decese prin rujeolă. În perioada ianuarie-decembrie 2023, au fost raportate 58.114 de cazuri de rujeolă de către 41dintre cele 53 de State Membreale regiunii (cu peste 60 de ori mai multe comparativ cu anul 2022). 10 țări, printre care se află și România au raportat 98% din numărul total de cazuri (57.111). Creșterea numărului de cazuri s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendința este de așteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea bolii în continuare. În acest context, în perioada 21-27 aprilie 2024, în Regiunea Europeană a OMS se celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării. Scopul acestei campanii este de a crește acoperirea vaccinală prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța imunizarii în rândul părinților și îngrijitorilor, al profesioniștilor din domeniul sănătății și factorilor de decizie politică și, nu în ultimul rând, al mass-media.

Peste 7.000 de cazuri în România

În România, în perioada 01.01.2023- 05.03.2024 au fost notificate 7.243 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care opt decese. Cazurile confirmate cu rujeolă au fast raportate în 40 de județe și în Municipiul București. Cea mai mare incidența este raportată în județele Brașov, Mureș, Covasna și Giurgiu.

Vaccinarea antirujeolica (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național deVaccinare, și se poate efectua gratuit la medicul de familie.

În perioada 06.12.2023-03.03.2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinari (RENV), au fost vaccinați împotriv arujeolei 89.478 de copii, dintre care 14.4941 în cadrul campaniei suplimentare de vaccinare antirujeolica initiataîn context epidemic (adresată copiilor cu vârste între 9 și 11 luni).

Campania națională de informare, educare și comunicare „Luna Națională de Informare despre Vaccinare este coordonată metodologic de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică și este implementată local de Direcțiile de Sănătate Publică județene.

Pe teritoriul național, sub sloganul: ,,Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!” se vor derula activități de implicare a personalului medical și de informare a populației. Se va sublinia riscul de reapariție a unor boli infecțioase (de exemplu, poliomielita, difteria) și pericolul reprezentat de epidemia de rujeolă, reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii și încurajand dialogul dintre părinți și personalul medical, pentru a răspunde întrebarilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu