Share
La Spitalul Județean Baia Mare, aproape 1.200 de intervenții chirurgicale în perioada stării de urgență

La Spitalul Județean Baia Mare, aproape 1.200 de intervenții chirurgicale în perioada stării de urgență

În perioada 16 martie – 15 mai 2020 (perioada în care a fost institută starea de urgență), la nivelul Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opris” Baia Mare (SJUBM) s-au efectuat 1.194 de intervenții chirurgicale (2.340 au fost în aceeași perioadă a anului trecut).

Nu au fost operați pacienți infectați cu coronavirus, însă au existat suspiciuni de infecție la cinci pacienți, pentru care echipele chirugicale și anestezice și-au luat toate măsurile de precauție.

Potrivit medicului șef Bloc Operator, dr. Mihaela Leșe, „în perioada 16 martie – 15 mai 2020, când Spitalul Județean Baia Mare a funcționat în stare de urgență cu tratarea pacienților care au reprezentat urgențe chirurgicale, activitatea Blocului Operator a fost mai redusă, deoarece operațiile care au putut fi amânate au fost reprogramate după încetarea stării de urgență”.

Cele mai multe intervenții chirurgicale s-au efectuat în secția Chirurgie Generală (252 operații), cel mai în vârstă pacient având 91 de ani, iar cel mai tânăr 1 an.

„Ca și particularitate, au fost operați pacienții cu tumori maligne a căror amânare constituie un real pericol pentru viața lor, dar și pacienții cu tratament oncologic neoadjuvant la care a fost respectată fereastra terapeutică, intervenția chirurgicală fiind recomanadată la un anumit interval de timp după chimioterapie și radioterapie. Astfel, s-a intervenit chirurgical la un număr de 46 pacienți cu tumori maligne, a căror amânare nu este recomandată nici de noile ghiduri internaționale de practică în perioada de pandemie Covid.

Un alt tip de intervenții a fost cel care s-a adresat pacienților cu infecții chirurgicale care puneau în pericol imediat viața lor. Dintre acestea, menționăm cazul unui pacient cu dublă localizare a infecției: pulmonară și periotneală, care a fost operat atât în compartimentul Chirurgie generală, cât și la Chirurgie toracică și care a avut o evoluție favorabilă”, a precizat dr. Mihaela Leșe.

Lasă un comentariu