Share
Inseminare artificială, procedura care ajută cuplurile infertile, realizată în premieră la Baia Mare

Inseminare artificială, procedura care ajută cuplurile infertile, realizată în premieră la Baia Mare

Despre inseminare artificială se vorbește tot mai des, în contextul creșterii procentului de cupluri care au probeme de infertilitate. Statisticile arată că în România, între 15 și 20% dintre cupluri sunt afectate de infertilitate.

Astfel, la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare a avut loc prima procedură de acest fel, fiind o premieră pentru unitatea medicală din județ.

Un ampnunt care poate face diferența, însă, este acela că prețul procedurii este de doar 600 de lei, care este cel mai mic preț din țară, la ora actuală. Mai mult, pe „internare de zi”, multe dintrre investigațiile medicale care sunt necesare înainte de a ajunge la această procedură, sunt decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Aceasta este forma prin care medicii de la spitalul județean încearcă să vină în ajuorul cuplurilor care își doresc să aibă copii.

„În acest moment, nu este un serviciu decontat de către Casa de Asigurări, însă noi încercăm să găsim o variantă în care costurile din etapele premergătoare procedurii propriu-zise să fie suportate din bugetul de asigurări de sănătate, pe anumite forme de finanțare, spitalizare de zi, în principiu”, a spus Bogdan Lucian, directorul medical al spitalului.

E nevoie de personal specializat

Managerul unității medicale spune că a fost nevoie și de unele investiții, însă nu majore. Alta a fost, însă, problema cea mai mare pentru această realizare.

„Au fost câteva investiții pe care le-am făcut anul trecut vizavi de acastă procedură, însă nu e vorba despre sume extraordinar de mari, ci sunt chiar suportabile. Au fost 25.000 de euro, prin finanțarea Consiliului Județean. Adică nu era o problemă lipsa banilor, ci mai degrabă determinarea și competențele personalului medical implicat. Am reușit această realizare mai degrabă datorită implicării medicilor din secția de Obstetrică-Ginecologie”, spune managerul spitalului, George Alexandru Oros.

El mai arată că își dorește ca în viitor, la unitatea medicală să se poată realiza și fertilizarea in vitro, care este o procedură mult mai complexă.

Medicul Gavrilă Timiș, șeful secției Obstetrică-Ginecologie, cel care a realizat procedura spune că e nevoie de o echipă întreagă de medici pentru inseminarea artificială.

„Este un medic de laborator, un biolog care manipulează produsul bilogic – partea masculină – și medicul ginecolog, care trebuie să facă o <construcție> mai lungă, de la etapele de pregătire pentru o inseminare intrauterină”, a explicat el, referinduse la analizele endocrinologice în etapa premergătoare procedurii în sine și la alte investigații. De asemenea, pe lângă investigațiile endocrine, mai sunt necesare investigații de natură anatomică.

Investigații medicale complexe

El a explicat, apoi, pas cu pas, cum are loc procedura de inseminare artificială. Astfel, după ce a fost făcută analiza materialului seminal masculin, s-au realizat analizele unor hormoni ai pacientei și investigațiile de natură anatomică, abia pe urmă se poate lua decizia acestei proceduri.

După ce s-a luat această decizie medicală, partenerul de cuplu va trebui să recolteze materialul seminal, cu care partenera se va prezenta la spital în maxim o oră de la recoltare.

„Este preluat de asistentă (materialul seminal, n.r.), dus la alborator și acolo biologul va face pregătirea. E un proces prin care se obține un concentrat spermatic cu spermatozoizi viabili, cu mobilitate bună. Toi ceilalți care au avut mobilitate scăzută sau au fost spermatozoizi morți, sunt îndepărtați. Inseminarea se face cu o canulă foarte subțire, dintr-un material de polipropilenă și se inseminează 0,5 ml din acea cantitate de produs biologic. Pacientei i se recomandă să stea 30-40 de minute, iar apoi merge acasă și viața ei continuă normală. Fără restricții de nicun fel, nici în ce privește viața sexuală”, mai arată medicul.

Șanse de reușită, mai mari pe parcurs

Cu toate acestea, el arată că aceste proceduri dau rezultate de doar 15% la prima încercare.

„Procentele la tehnicile de reproducere – indiferent că este inseminare intrauterină sau fertilizare in vitro – la prima încercare sunt destul de mici. La inseminare intrauterină vorbim de 15%, iar la FIV – datele din literatura de specialitate arată 20%. Dar la a doua inseminare deja vorbim de rezultate de 30-40%, iar la a treia inseminare vorbim de rezultate de 84%. Dacă noi, din trei inseminări n-am obținut un rezultat, practic mai avem 15% șanse cu încă trei încercări. După trei inseminări putem continua, dacă doamna dorește, sau putem trece la stimulare ovariană pentru fertilizare in vitro, care va fi și la noi într-un viitor”, mai arată medicul primar Gavrilă Timiș, șeful secției Obstetrică-Ginecologie.

Două paceiente din Baia Mare au beneficiat până acum de această procedură, însă deja sunt și alte programări. Medicul mai spune că săptămânal întâlnește câteva cazuri de cupluri care se luptă cu infertilitatea, iar scopul este de a ajuta aceste cupluri.

Sterilitatea, o problemă tot mai frecventă

„Statisticile în România spun că între 15 și 20% dintre cupluri se luptă cu inferitilitatea. Dar sunt niște factori de risc pentru infertilitate, în prinicpiul stilul de viață, consumul de toxice, stresul, obezitatea, alimentația, vârsta înaintată la care cuplurile se hotărăsc să facă copii”, explică directorul medical, Bogdan Lucian.

El mai arată că și vârsta la care cuplurile decid să facă copii este din ce în ce mai înaintată. „Acum 100 de ani de exemplu, vârsta medie de procreere a primului copil era până în 20 de ani, undeva în jurul vârstei de 18 ani. Acum, vârsta medie  – la nivel global – se îndreaptă spre 30 de ani. Dar cifrele pe categorii populaționale sunt radical diferite. La persoanele cu studii superioare vârsta de procreere a primului copil este de peste 30 de ani. Cele cu studii medii sunt semnificativ sub 20 de ani, iar cele fără studii – în jurul vârstei de 20 de ani. Aici însă sunt nuanțele sociale”, mai explică el.

Procedura realizată în premieră la spitalul Județean este un pas important în acest domeniu și, chiar dacă pentru fertilizarea in vitro mai sunt multe de făcut, important este că s-a realizat un început.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu