Juniorii 3 de la AH Minaur au jucat un meci cu părinții - 17 minute în urmă
Alertă pe traseele din Munții Gutâi: doi turiști salvați după întâlnirea cu doi pui de urs - 19 minute în urmă
Tractoare la Bruxelles și negocieri în culise: miza uriașă a acordului UE–Mercosur - 1 oră în urmă
Este posibil astăzi Umanismul? (foileton 4) - 2 ore în urmă
În Urmeniș se organizează concertul „Noi umblăm și colindăm” - 2 ore în urmă
Suporterii naționalei au votat Golul Anului 2025 - 2 ore în urmă
Mircea Coșea, economist și profesor de renume, a murit la 83 de ani - 3 ore în urmă
Colindători în uniformă - 4 ore în urmă
Maternitatea Spitalului Județean „Dr Constantin Opriș” Baia Mare, acreditată în Categoria III A - 5 ore în urmă
Prognoza meteo Maramureș – 19 decembrie 2025 - 6 ore în urmă
Cum te poate îmbolnăvi cafetiera din propria bucătărie
Majoritatea oamenilor își încep ziua cu o cafea, în general făcută acasă, dimineața, înainte de a pleca la muncă sau de a-și începe ziua. Asta însemană că majoritatea avem în casă o cafetieră, dar cel mai probabil puțini au fost atenți să observe că în interiorul vasului este posibil să existe o peliculă. Aceea este acumularea de minerale din apă care ar trebui curățată în mod regulat.
Keith Warriner , profesor de științe alimentare la Universitatea Guelph din Ontario, Canada, a a arătat că aceste depuneri apar atunci când calciul reacţionează cu bicarbonatul pentru a forma carbonat de calciu sau calcar. Deoarece acest mineral este insolubil în apă, se depune sub formă de calcar. „Au existat studii care analizează unde pot exista aceste depuneri. Au fost găsite în tava de picurare, priză, butoane, mânerul și în interiorul rezervorului de apă”, explică Jason Tetro, microbiolog și autor al cărții The Germ Code. „În esență, întregul aparat de cafea poate fi o sursă de bacterii.”
Cel mai mare risc al acestui lucru, notează el, este că această depunere „poate forma puncte pentru acumularea mucegaiurilor, iar acestea se pot dezvolta pe reziduurile de cafea”, adăugând că se aplică și filtrelor de apă. Acest mucegai poate duce la un gust rău al apei, dar, în cazuri mai grave, poate provoca și ingestia de micotoxine, spune Warriner.
Micotoxinele sunt compuși toxici produși de anumite mucegaiuri care pot contamina alimentele. Consumul de alimente contaminate cu micotoxine poate duce la simptome precum greață și vărsături, în timp ce riscurile pentru sănătate pe termen lung pot include afectarea sistemului imunitar, dezvoltarea cancerului și probleme de reproducere.
















