Share
Comparație: Cât de diferite sunt vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Moderna și Pfizer/BioNTech?

Comparație: Cât de diferite sunt vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Moderna și Pfizer/BioNTech?

Moderna a anunțat că vaccinul său anti-Covid ar avea o eficacitate de până la 94,5%, anunțul venind la o săptămână după ce Pfizer/BioNTech a publicat rezultatele preliminare ale unui studiu care arată că vaccinul dezvoltat de acestea ar avea o eficacitate de 90%, scrie Sky News. (Între timp, studiile au fost actualizate, după cum veți vedea mai jos).

Cum se compară însă cele două vaccinuri?

Ambele folosesc o tehnologie numită mRNA, care introduce în corp o secvență mesager care conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.

Eficacitate

Datele preliminare sugerează că vaccinul Pfizer oferă o protecție situată în jurul a 90% împotriva COVID-19 în timp ce rezultatele Moderna indică o eficacitate de 94,5%.

Însă cercetătorii ambelor companii afirmă că studiile încă sunt în desfășurare iar numerele s-ar putea schimba.

Transport și depozitare

Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este modalitatea în care acestea trebuie depozitate.

Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer în jurul căruia există îngrijorări.

Potențialul vaccin Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de aproximativ -70°C în timpul transportului și depozitării pentru a-i menține eficacitatea optimă. De asemenea acesta trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a fi administrat.

Candidatul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la șase luni păstrat -20°C.

Moderna afirmă că vaccinul său poate fi distribuit pe scară largă folosind infrastructura existentă pentru furnizarea și depozitarea vaccinurilor, fără a fi necesară diluarea sa înainte de a fi administrat.

„Acest vaccin ar fi mult mai ușor de transportat și administrat decât cel al Pfizer”, afirmă Andrew Hall, cercetător în cadrul departamentului de farmacologie de la Universitatea din Liverpool.

„De asemenea, datele preliminare sugerează că [vaccinul Moderna] poate preveni cazurile severe ale bolii COVID-19. Însă acesta este mai scump și vor exista mai puține doze disponibile anul viitor”, adaugă Hall.

Cost

Vaccinul Moderna este foarte scump, compania afirmând în timpul verii că ar costa 38 de dolari, semnificativ mai mult decât cel al Pfizer care ar costa 20$.

Deși vaccinul Moderna va fi disponibil în cantități mai mici și compania va oferi probabil discounturi pentru achiziții în masă, este așteptat ca aceasta să fie interesată să realizeze profituri.

Faptul că vaccinul Moderna are o cantitate mai mare de mRNA per doză (100 de micrograme) comparativ cu cel al Pfizer (30 de micrograme) va însemna că al doilea va putea fi produs în cantități mai mari și la un cost mai redus, afirmă dr. Zoltan Kis, cercetător în domeniul vaccinurilor la Imperial College din Londra.

Acesta adaugă însă că problemele legate de transportul vaccinului Pfizer ar putea contrabalansa acest avantaj inițial și subliniază că temperatura mai ridicată la care poate fi depozitat candidatul Moderna înseamnă că:

„Odată aprobat de autoritățile de reglementare, vaccinul anti-COVID-19 al Moderna poate fi distribuit semnificativ mai ușor și la costuri mai reduse comparativ cu cel al BioNTech/Pfizer”.

Sursa – hotnews.ro

Ulterior studiului, au apărut informații actualizate despre vaccinul Pfizer.

O analiză finală a studiului de fază 3 a vaccinului anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech arată că acesta a fost 95% eficient în prevenirea infecțiilor, chiar și la adulții în vârstă, și nu a cauzat probleme serioase de siguranță, a declarat compania miercuri, potrivit CNN.

În cadrul studiilor au fost raportate 170 de cazuri de infecție cu coronavirus în rândul voluntarilor care au luat parte la teste. Dintre aceste cazuri, 162 de infecții au fost la persoane cărora li s-a administrat placebo sau vaccinuri cu soluție salină simplă, în timp ce opt cazuri au fost la participanții care au primit vaccinul propriu-zis. Acest lucru rezultă o eficacitate de 95%, susține companie americană Pfizer.

Datele inițiale arătau o eficiență de peste 90%. Ulterior, rușii au susținut că vaccinul Sputnik V este eficient în proporție de 92%, în timp ce producătorul Moderna a precizat că vaccinul produs este eficient 95%.

„Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%”, au declarat Pfizer și partenerul său german BioNTech într-o declarație comună.

„Au fost 10 cazuri severe de COVID-19 observate în proces, cu nouă dintre cazuri care au apărut în grupul placebo și unul în grupul vaccinat”, au mai precizat cele două companii.

Un grup independent a urmărit rezultatele și efectele secundare. „Până în prezent, Comitetul de monitorizare a datelor pentru studiu nu a raportat nicio problemă serioasă de siguranță legată de vaccin”.

Singurul „element advers” a fost oboseala, la 3,7% dintre pacienți.

Companiile au anunțat că vor solicita autorităților din SUA aprobarea de urgență a vaccinului zilele următoare. Datele vor fi transmise și altor agenții de reglementare din întreaga lume

„Protecția rapidă pe care o oferă acest vaccin – combinată cu profilul său de tolerabilitate la toate grupele de vârstă studiate până acum – ar trebui să contribuie la transformarea acestui vaccin într-un instrument important pentru abordarea pandemiei actuale”, a declarat dr. Ugur Sahin, CEO și cofondator al BioNTech.

Pe baza previziunilor actuale, companiile se așteaptă să producă la nivel global până la 50 de milioane de doze de vaccin în 2020 și până la 1,3 miliarde de doze în 2021.

Sursa – digi24.ro

Lasă un comentariu