Share
AVERTISMENT:  o treime dintre intoxicațiile cu ciuperci se soldează cu deces

AVERTISMENT: o treime dintre intoxicațiile cu ciuperci se soldează cu deces

Ploile abundente combinate cu temperaturile ridicate au favorizat creșterea ciupercilor în pădurile județului, cantități însemnate ajungând chiar și în piețele agroalimentare. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș atrage atenția asupra pericolului la care se expun cei care consumă ciuperci din flora spontană, recomandând evitarea acestora. ”Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană pot fi provocate atât din cauza necunoaşterii corecte a tipurilor de ciuperci, cât şi a fenomenului de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Toxicitatea ciupercilor depinde de zona de unde au fost recoltate, de vârsta lor, de anotimp, de cantitatea ingerată, de modul de preparare şi de starea de sănătate anterioară a celui intoxicat” –  se menționează într-un comunicat al DSP Maramureș.

 

Dr. Carmen Sima, director adjunct al instituției, subliniază că  substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare, curăţarea învelişului exterior, preparare termică, nici prin congelare sau conservare. De asemenea, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la atenuarea simptomelor.

Două tipuri de  intoxicații cu ciuperci

Intoxicațiile cu perioadă scurtă de incubație. Simptomele apar după 15 minute – 3 ore și se manifestă prin: scădere tensiune arterială, halucinații, tulburări nervoase, salivație abundentă, lăcrimare, micșorare pupilă, dureri abdominale, scădere puls,transpirații.

Intoxicațiile cu perioadă lungă de incubație. Apar după cel puțin 12 ore de la consumarea ciupercilor. Se manifestă prin: grețuri, vărsături, diaree, hemoragii, tulburări neurologice, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice (icter), hipoglicemie. În aceste cazuri, după două zile de la ingestie pot apărea coma sau  decesul.

Șapte persoane intoxicate cu ciuperci au fost internate în  iulie

”Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanţă, pe de o parte din cauza frecvenţei mari a acestora, pe de altă parte din cauza gravităţii lor. Este, totodată, una dintre marile urgenţe medicale, deoarece o treime din intoxicaţii se soldează cu deces, atât la adulţi, cât şi la copii” – precizează sursa. DSP Maramures recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor, respectiv achiziţionarea ciupercilor numai din surse autorizate. În cazul apariției simptomelor de intoxicație, persoanele în cauză trebuie să se prezinte de urgentă în Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să solicite ajutorul Serviciului Județean de Ambulanţă. Numai luna aceasta, șapte persoane au ajuns la spital intoxicate cu ciuperci, toate fiind internate, după cum ne-au informat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu