Prof. dr. Cristina Ioan, îndrăgita soprană din Baia Mare, a primit distincția de ambasador al culturii românești - 3 minute în urmă
Incendiu într-o garsonieră din Borșa. Două persoane au ajuns la spital în urma unor atacuri de panică - 26 minute în urmă
Elevii școlii de muzică „Recreart” vor susține concertul „Acasă de Crăciun”, în Baia Sprie - 54 minute în urmă
„Sară de Colinde, Folclor și Tradiții Maramureșene”, la Cluj-Napoca - 1 oră în urmă
Știința Explorări, a doua victorie în trei zile cu CSM București - 1 oră în urmă
Drumul Expres Baia Mare – Satu Mare, la un pas de finanțare - 2 ore în urmă
Piesa de teatru „Povești încurcate sub Steaua Crăciunului” a fost pusă în scenă de personalul Gradiniței cu Program Prelungit Târgu Lăpuș - 3 ore în urmă
Tragedie în localitatea Tisa, Maramureș - 3 ore în urmă
Tenismenul Frederic Motica a ieșit campion la „Turneul Campionilor” din Cluj-Napoca - 4 ore în urmă
Tinerii Lei au obținut rezultate încurajatoare la Festivalul de Șah „Lions” desfășurat la Cluj-Napoca - 4 ore în urmă
Lege pentru susținerea producătorilor maramureșeni
Proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea „De Origine România – DOR” a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească a trecut de votul Camerei Deputaților.
Este un proiect pe care l-am semnat alături de colegii mei de partid cu gândul la sprijinirea producătorilor maramureșeni.
Proiectul prevede instituirea schemei de certificare voluntară „De Origine România – DOR”, la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.
Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici:
- în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;
- în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;
- în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;
- în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României.
Am încredere că acest proiect va reprezenta un sprijin real pentru promovarea produselor românești autentice.
Călin Bota
Deputat PNL Maramureș















