Share
„Ruptu Sterpelor” de la Săliștea de Sus și-a încheiat cea de-a doua ediție

„Ruptu Sterpelor” de la Săliștea de Sus și-a încheiat cea de-a doua ediție

Și în acest an, în perioada 23 – 25 mai 2024 a avut loc cea de-a doua ediție „Ruptu Sterpelor” de la Săliștea de Sus. Organizatorul acestui eveniment a fost Asociația „Semnal Săliștea de Sus”  iar partener, Rețeaua Rurală Națională (RRN).

În prima zi, a avut loc o sesiune de comunicări științifice a Centrului Cultural Săliștea de Sus Maramureș. Membrul fondator al Asociației ”Semnal Săliștea de Sus”, dr. ing. Dorina Vlad a prezentat lucrarea ”Diseminare de bune practici în domeniul dezvoltării rurale”.  A urmat prof. univ. dr. Nicolae Iuga, tot membru fondator al aceleași asociații, care a dezbătut lucrarea „ Un obicei de servitute simbolică în Evul Mediu a iobagilor față de nobilii români din Maramureș”.  Prof. univ. Constantin Râpă și-a expus lucrarea „Repertoriul muzical al ritualului de înmormântare în zona Săliștea de Sus”. Preotul Timiș Ioan a vorbit despre rolul purificator al preotului prin rugăciunile săvârșite la turmele de animale. A urmat conf. univ. doctor  Adriana Morea care a dezbătut lucrarea ”Multifuncționalitatea pajiștilor și oieritului ”. Profesorul Simion Iuga, președintele onorific al Asociației „Semnal Săliștea de Sus” a prezentat câteva date despre sărbătoarea câmpenească „Ruptu Serpelor”. Mediatorul acestui eveniment a fost preot Gavriș Vancea, președinte și membru fondator al acestei asociații. A urmat  sfințirea stânei, gazdă fiind Dănilă ai Oneți. După desfășurarea ritualului, cei prezenți au avut ocazia de a cumpăra caș proaspăt dar și costume populare din zonă. Orice eveniment de acest gen se încheie cu multă voie bună. Atmosfera a fost întreținută de: Alexandru Pop, Deți Iuga, Ionuț Chiș, Cosmin Mițiți. Spectatorii au avut ocazia să admire copiii talentați, membri ai Ansamblului folcloric „Săliștenii”. Spectatorii s-au prins în horă și s-au bucurat din plin de momentul artistic.

Organizatorii, prin sloganul asociației, „O lume finită către una infinită”  au speranța ca și în anul care vine, evenimentul să fie la fel de reușit și cu public numeros.

 

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu