Maternitatea Spitalului Județean „Dr Constantin Opriș” Baia Mare, acreditată în Categoria III A - 46 minute în urmă
Prognoza meteo Maramureș – 19 decembrie 2025 - 2 ore în urmă
19 decembrie 2013 – La Baia Mare fost inaugurat Atelierul Memorial Gheza Vida - 9 ore în urmă
Două intervenții ale salvamontiștilor maramureșeni în ultimele 24 de ore - 12 ore în urmă
Moș Crăciun, pompierii și dilema de la ISU - 13 ore în urmă
România achită o datorie veche de peste 30 de ani către Statele Unite - 13 ore în urmă
Daruri de la jandarmi pentru copiii unei case de tip familial din Baia Mare - 14 ore în urmă
Jandarmii în vizită la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” din Baia Mare - 15 ore în urmă
Revoluția Română, 18 decembrie 1989, Timișoara: Ziua tinerilor secerați de gloanțe pe treptele Catedralei - 16 ore în urmă
CS Minaur joacă în deplasare ultimul meci din acest an - 16 ore în urmă
Noua delicatesă europeană oficializată de Comisia Europeană
Începând din 10 februarie, europenii au un nou ingredient pe lista oficială a alimentelor aprobate: pudra din larvele gândacului de făină (Tenebrio molitor). Decizia a fost oficializată de Comisia Europeană printr-un regulament semnat de Ursula von der Leyen și publicat pe site-ul oficial al instituției.
Astfel, firma franceză Nutri’Earth a primit exclusivitate pentru a introduce pe piață acest produs timp de cinci ani. Pudra, tratată cu radiații UV, va putea fi folosită ca ingredient într-o varietate de produse alimentare, de la brânzeturi și gemuri până la paste și pâine.
Așa-numitul concept de „Novel Food” (Alimente Noi) permite introducerea pe piață a produselor care nu au fost consumate în mod semnificativ înainte de 15 mai 1997, iar insectele par să fie noua tendință alimentară promovată de UE. Decizia vine în contextul unei strategii mai ample, Farm to Fork, prin care se încearcă reducerea impactului ecologic al producției tradiționale de proteine animale.
Deși Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) dă asigurări că pudra din viermi este „sigură”, reacțiile nu au întârziat să apară. În Parlamentul European, câțiva eurodeputați au încercat să blocheze măsura, considerând-o „o insultă pentru fermierii europeni”, însă fără succes. Între timp, în Polonia, batoanele proteice din greieri și snacks-urile cu viermi sunt deja disponibile la raft.
În timp ce Comisia Europeană vorbește despre sustenabilitate și inovație, rămâne de văzut cât de deschiși vor fi consumatorii europeni să includă aceste ingrediente în dieta lor zilnică. Până atunci, cel puțin un lucru e sigur: meniul viitorului devine din ce în ce mai… surprinzător.
Vasile Petrovan








