Ce pedeapsă vor primi parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe - 6 minute în urmă
A fost aprobat bugetul Băii Mari pentru 2025 - 2 ore în urmă
Nucă tare pentru Minaur în Final Four-ul Cupei României - 3 ore în urmă
Diana Șoșoacă și scrisoarea care a cutremurat SUA - 4 ore în urmă
Lecții de prevenire de la pompieri - 4 ore în urmă
Primăria Dragomirești – întrerupere de curent pe 26 martie - 4 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb - 5 ore în urmă
O victorie bifată, ca o formalitate - 5 ore în urmă
Rezultate frumoase obținute de sportivii Dance Light Baia Mare la Cupa „Dance With Attitude” - 6 ore în urmă
Care este programul liturgic al ierarhilor în a patra săptămână a Postului Mare - 6 ore în urmă
Noua delicatesă europeană oficializată de Comisia Europeană
Începând din 10 februarie, europenii au un nou ingredient pe lista oficială a alimentelor aprobate: pudra din larvele gândacului de făină (Tenebrio molitor). Decizia a fost oficializată de Comisia Europeană printr-un regulament semnat de Ursula von der Leyen și publicat pe site-ul oficial al instituției.
Astfel, firma franceză Nutri’Earth a primit exclusivitate pentru a introduce pe piață acest produs timp de cinci ani. Pudra, tratată cu radiații UV, va putea fi folosită ca ingredient într-o varietate de produse alimentare, de la brânzeturi și gemuri până la paste și pâine.
Așa-numitul concept de „Novel Food” (Alimente Noi) permite introducerea pe piață a produselor care nu au fost consumate în mod semnificativ înainte de 15 mai 1997, iar insectele par să fie noua tendință alimentară promovată de UE. Decizia vine în contextul unei strategii mai ample, Farm to Fork, prin care se încearcă reducerea impactului ecologic al producției tradiționale de proteine animale.
Deși Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) dă asigurări că pudra din viermi este „sigură”, reacțiile nu au întârziat să apară. În Parlamentul European, câțiva eurodeputați au încercat să blocheze măsura, considerând-o „o insultă pentru fermierii europeni”, însă fără succes. Între timp, în Polonia, batoanele proteice din greieri și snacks-urile cu viermi sunt deja disponibile la raft.
În timp ce Comisia Europeană vorbește despre sustenabilitate și inovație, rămâne de văzut cât de deschiși vor fi consumatorii europeni să includă aceste ingrediente în dieta lor zilnică. Până atunci, cel puțin un lucru e sigur: meniul viitorului devine din ce în ce mai… surprinzător.
Vasile Petrovan