Share
Congresul SUA a confirmat alegerea lui Joe Biden. Starea de urgență, prelungită cu 15 zile în Washington

Congresul SUA a confirmat alegerea lui Joe Biden. Starea de urgență, prelungită cu 15 zile în Washington

Congresul Statelor Unite a început, miercuri, procesul de validare al rezultatului alegerilor prezidențiale. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor. Până acum o formalitate, această procedură este urmărită cu atenție în contextul în care Donald Trump încearcă prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232.

ACTUALIZARE 11.09. Președintele în exercițiu Donald Trump a anunțat că va avea loc „un transfer de mandat pașnic” în 20 ianuarie, ziua în care Joe Biden va fi învestit președinte al SUA.

ACTUALIZARE 10.41. Congresul a validat toate voturile din Colegiul Electoral. Joe Biden are voturile necesare pentru a deveni președinte. Alegerea sa a fost confirmată în ședință comună.

ACTUALIZARE 10.34. Joe Biden are 306 de voturi electorale confirmate în Congresul SUA, în condițiile în care avea nevoie de 270 pentru a deveni președinte. Donald Trump are 232 de voturi confirmate.

ACTUALIZARE 10.25. Cele 2 camere s-au reunit în ședință comună pentru a continua numărarea voturilor din Colegiul Electoral.

ACTUALIZARE 10.16. Obiecţia referitoare la victoria lui Joe Biden în Pennsylvania a fost respinsă și de Camera Reprezentanţilor, după ce aceeași decizie fusese luată în Senat, anunță CNN.

Obiecția a fost respinsă cu 282 voturi la 138.

Camera Reprezentanților și Senatul se vor reuni în ședință comună pentru a continua numărătoarea celorlalte voturi din Colegiul Electoral.

ACTUALIZARE 10.00. Mai mulți membri ai echipei președintelui Donald Trump au demisionat sau au anunțat că vor renunța la funcții, în semn de protest față de comportamentul acestuia în timpul violențelor de la Capitoliu, transmite CNN.

Cea mai recentă demisie este a consilierului adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, Matt Pottinger.

ACTUALIZARE 9.50. Asaltul de la Capitoliu fost prezentat ca o mișcare Antifa în presa conservatoare.

După ce clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de trumpiști, unele mass-media americane au relatat faptele într-o manieră total diferită față de majoritatea jurnaliștilor, evocând o furie legitimă a susținătorilor lui Trump și acuzând, fără dovezi, extrema stângă că s-a infiltrat în această mișcare.

ACTUALIZARE 9.30. FBI face un apel la americani să-i ajute la identificarea persoanelor care au instigat la violență atunci când au vandalizat Capitoliul din Washington, sediul Congresului SUA, relatează Wall Street Journal.

FBI a anunțat că acceptă informații și fotografii sau înregistrări video cu momentele violențelor din clădire și din zona înconjurătoare. Autoritățile încearcă astfel să stabilească cine a încălcat legile federale.

Sursa – digi24.ro

Lasă un comentariu