Share

Prea mică provocare pentru un partid așa de mare (VIDEO)

Ceea ce părea o ciudațenie  – și o insolență – a  unui român trăitor în Suedia s-a transformat într-un scandal internațional. Adică exact ce urmărea Răzvan Ștefănescu, atunci când a venit în țară la volanul unui Audi A5 care avea numărul – personalizat –  M**EPSD. Și care avea grijă să adune dovezi că numărul e legal și acceptat în relațiile cu instituțiile românești.Căci pe lângă numărul cu pricina, el a postat pe internet rovineta, bilete de parcare etc, acte în care se consemnează și numărul mașinii. Răzvan Ștefănescu a provocat tot timpul și provocarea a început să prindă. Mai întâi a fost oprit exasperant de des de către polițiști. Neavând certitudinea unei încălcări de lege, l-au lăsat să plece mai departe. Căci  dacă sâcâiala opririlor înceta, subiectul trecea în anonimat. Dar de ce simplu, când se poate complicat?

Dincolo de excesul de zel apărut din proprie inițiativă la niscaiva polițiști ori sugerat de niște șefi obedienți politicului de la putere, s-a umflat ditai mușchiul conducerii șefilor Poliției Române. Poate nu chiar la ordin, poate numai la o sugestie venită  din ultima parte a numărului personalizat de înmatriculare. Așa apare documentul nesecret din 28 iulie, semnat de adjunctul Inspectorului General, chestor de poliție Wili Apreutesei, și de directorul IGPR, chestor de poliție Florentin Brăcea, adresat  Inspectoratelor de Poliție Județene, Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale și Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

“Având în vedere notificările privind autoturismul marca Audi A5, cu seria de șasiu…, înmatriculat în Suedia cu numărul MUIEPSD, se impune analizarea întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunii prevăzută și pedepsită de articolul 334, alin. 4 din Codul Penal, în situația depistării în trafic, având în vedere următoarele considerente:

E-mail de la Interpol Stockholm: ngb.stockholm(n.r. adresă de e-mail ilizibilă) din data de 20.07.2018 către ngb.bucharest (n.r. adresă de e-mail ilizibilă) cu numărul 007873(conform anexă) se prevede că numerele de înmatriculare mai sus menționate sunt valabile doar pe teritoriul național al acestui stat și nu sunt valabile pe teritoriul altor țări. Totodată aplicația EUCARIS numărul de înmatriculare permanent al autoturismului de mai sus este RSD059”-  așa începe adresa, care are mai multe indicații, după cum scriu colegii de la Ziarul de Craiova.

Deci, autoritățile cer relații la Interpol despre o chestiune minoră (care nici nu știu dacă e de competența Interpolului). Dar sugestiv e faptul cu un sistem-stat își pune mintea cu un cetățean excentric, să-i zicem.

Colac peste pupăză, intră în joc și Ambasada Suediei la București care postează pe pagina sa de internet: ”Ambasada Suediei din România ar dori să clarifice că plăcuţele de înmatriculare personalizate emise de agenţia suedeză de transport sunt valabile pentru a călători în Uniunea Europeană. Plăcile de înmatriculare personalizate ar trebui să fie întotdeauna însoțite de documentele oficiale atât pentru plăcile originale, cât și pentru cele personalizate”. Presupun  că, între timp, celor de la ambasada Suediei li se transmite de la Stockhom ceva de genul. ”Fiți mai diplomați. Vedeți că, în numărul de înmatriculare, la final e  vorba de partidul care în 2001 a ratificat Acordul dintre România şi Suedia privind reglementarea pretenţiilor suedeze.pentru fabrica de chibrituri. Iar România a plătit 120 de milioane de dolari, în patru tranşe egale, datoria către noi  fiind stinsă în totalitate în 2003, deși ne luasem gândul de la banii aștia. Așa că dați-o și voi mai pe după cireș, cum se spune pe acolo”. Și ambasada a dat-o pe după cireș printr-o actualizare, tot pe facebook.

”Potrivit agenţiei suedeze de transport, plăcile de maşină personalizate sunt valabile pentru a călători în afara graniţelor Suediei;  proprietarii de plăcuţe de înmatriculare personalizate ar trebui să aducă plăcile originale, pentru a avea posibilitatea de a le schimba în cazul în care ţara destinatară nu acceptă placa personalizată;  ţările de destinație decid ce fel de vehicule sunt autorizate să călătorească în ţările lor”

Ei, de aici lucrurile se simplifică pentru autoriități și se complică pentru proprietarul mașinii. Căci i se ridică plăcuțele de înmatriculare și i se reține permisul. Poate că s-a dat satisfacție partidului de guvernare. Dar la o judecată dreaptă în instanță, lucrurile sunt mai greu de dovedit. În primul rând că Răzvan Ștefănescu află în Suedia că mumărul său e valabil în UE și abia în Bucurețti că asta depinde și de statul de destinație. Nu se poate dovedi intenția – altfel evidentă – de a persifla PSD. El deja își pregătește apărarea chiar în postările de pe pagina sa de socializare, când scrie numărul mașinii M**EP  SD. De unde rezultă că împărțirea înșiruirii de șapte llitere în formula 4 cu 3 nu-i aparține lui ș.a.m.d.

Acum să discut puțin  și despre „suedezul” Răzvan Ștefănescu. El e un român sadea, care nu că nu suportă un partid, ci îl urăște. Căci ura e prezentă tot mai mult în societatea românească, în detrimentul toleranței. Putea să aleagă un număr care – oricum l-ai fragmenta – să nu aibă nimic licențios. Nu că ar fi mai reușit, dar se putea răcori și cu numărul HUOOPSD. Probabil SEXORALPSD depășea standardele suedeze. Dar dacă asta a fost damblaua lui – una legală până la bălmăjeala ambasadei suedeze – omul trebuia ignorat. Sau, în ce lmai rău caz,  dat ordin discret pe unitate: ”nu-l opriți din cauza numărului de înmatriculare, dar urmăriți-l  când calcă pe bec – viteză, depășire pe linie continuă etc – și umflați-l”.

Mă întreb dacă autoritățile române ar fi avut aceași intransigență în cazul în care numărul de înmatriculare era M**EMIA, M**EANA .ș.a.m.d. Mă întreb retoric, căci nu mă aștept la altceva decât la faptul că s-ar fi amuzat și ele (o posibilă, dar improbabilă excepție: când ultimele trei litere constituiau numele amantei vreunui ștab) .

Pe scurt, nu agreez  nici numărul –  cu posibilitate de a fi taxat drept licențios – al româno-suedezului,  dar nici tam-tam-ul internațional făcut de IGPR. Pe de altă parte – ca săparafrază tilul unui film româînesc: prea mică provocare pentru un partid așa de mare. Iar dacă reacționează la așa ceva, e semn de slăbiciune, de lipsă de sfătuitori buni.

Și uite-așa ajungem din nimic să ne spălăm rufele pe la Interpol, pe la ambasade, pe la curțile europene, fenomen care nu mai ține de culoarea partidului, ci de o patină românească de veacuri, de când pâram pe la împărății.

Ananei GAGNIUC

 

 

 

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu