Share
Editorial de Marian Ilea: Scriitor la ziar – Câte ceva despre presa maramureșeană interbelică

Editorial de Marian Ilea: Scriitor la ziar – Câte ceva despre presa maramureșeană interbelică

Presa cu tendințele ei de a obține în final “Opinia Publică” aptă a influența tot ce mișcă într-un anumit perimetru a funcționat cu efervescență și-n Maramureșul interbelic. Sigur că deontologia profesională s-a împletit cu dorința de a realiza profit. Dacă în amalgamul de apariții uneori efemere se întrezărește lucrarea interbelică a zonei, în textele de atitudine transpun și umorile personale de dependență de o anumită ideologie a celor care scriu la gazeta. Cred că e important ca să trecem în revista zonele acelei epoci pentru a vedea că presa de tranziție pe care o propun jurnaliștii de azi nu s-a născut pe teren sterp.

Astfel în zona Sighet în perioada 1927-1929 apare gazeta “Astra” ce-și schimbă numele în “Astra Maramureșeană” ca organ al despartamantului Astra Maramureș. Gazeta e condusă de dr. Vasile Ilea și V. Bergheanu. După o perioadă rămânând la cârmă doar dr. Vasile Ilea. Amintim dintre colaboratorii gazetei pe: Ion Clopoțel, Gheorghe Tulbure, C. Ionescu Olt, Ion Bilțiu Dăncuș, Petre Lorin și N. Zuker. “Astra” și-a fixat ca proiect prezentarea vieții culturale neocolind varianta tematică a vieții socio-politice. O altă apariție de prestigiu a fost “Graiul Maramuresului” care a apărut începând cu data de 1 martie a anului 1933 până în luna august a anului 1940. Intelectualii care au inițiat acest demers de presă au fost: Mihai Marina, Gheorghe Dăncuș, Iacob Derner, Artur Anderco, Ion Berinde, Petre Lenghel Izanu.

Până la numărul 83 al acestei publicații a apărut sub titulatura de “Organ al Asociației Presei din Maramureș”. Din echipa de la “Graiul Maramureșului” se desprind Gheorghe Dăncuș care scoate pe piața “Cronicul Maramureșului” începând cu 19 ianuarie 1932. Între anii 1929-1938 cu intermitente “Acțiunea maramureșeană” avându-l ca redactor resposabil pe dr.V. Bel și apoi pe Petre Lenghel Izanu. “Acțiunea maramureșeană” a fost o publicație de propagandă național-țărănistă. Între anii 1930-1938, sub conducerea prot. Tănase Pușca, apare “Țara Voievozilor” o gazetă care se autointitula nationala, culturală și economică.

Cam așa evolua presa interbelică în zona Sighet. Nici la Baia Mare lucrurile nu stăteau mai rău. În 30 decembrie anul 1918 apare “Renașterea” urmată în anul 1920 de “Curierul de Vest” sub conducerea lui Ioan Rodina – un militar întors invalid de pe front. Teofil Dragoș scoate în anul 1938 ziarul “Baia Mare” care a militat pentru educația politică a cetățenilor. Se remarca între colaboratori jurnaliști ca Aurel Nistor, A. Cotuțiu, Augustin Iuga, Augustin Dragoș. La 16 septembrie anul 1936, Gheorghe Crișan scoate ziarul “Cronica”. Ziarul depășește ambiția de a fi o publicație de senzație devenind “cronicarul migălos al tuturor evenimentelor vrednice de remarcat”. La “Cronica” întâlnim colaboratori ca Petre Dulfu și Ion Șiugariu. Peisajul acesta mediatic extrem de divers e mai mult decât liniș0titor pentru mass-media de azi. Tradiția unei prese puternice și diverse din interbelic nu face decât să-i oblige pe jurnaliștii de azi la o maximă profesionalizare. Mass-media din Maramureș are o puternică tradiție ce se continuă și azi.

Marian ILEA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu