Share

Autoritățile maramureșene sărbătoresc Marea Unire cum știu ele mai bine: prin Marea Crăpelniță

În 15-16 septembrie, o delegație a Consiliului Județean  (CJ)Maramureș va participa la un festival internațional în Republica Moldova, organizat de Centrul Cultural Vatra. Hotărârea a fost aprobată de consilierii județeni, fără ca în proiect să se specifice unde se  ține festivalul (e vorba de  orașul Strășeni, situat la 32 de km de Chișinău). De fapt, la Strășeni are loc Festivalul Internațional ”Generația Centenar”,  dar consilierii au votat participarea la altă manifestare: Festivalul Internațional ”CENTENAR FEST”.  Sper ca această inadvertență să nu facă nulă hotărârea luată.

Hotărârea  prevede că,  pe lângă delegația CJ, la această manifestare va participa și  Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania” (cu maximum 35 de persoane), iar Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș  va trebui să asigure participarea a minimum trei meșteri populari. În aceste condiții apare ciudat punctul din hotărâre care prevede asigurarea de servicii de catering pentru 1200 de persoane. Delegația maramureșeană nu are cum fi atât de mare. Mai degrabă poate că s-a avut în vedere oferirea gratuită de mâncăruri tradiționale românești participanților de acolo. Și așa s-a inventat  ”cateringul tradițional”,  numai că hotărârea nu specifică așa ceva, lăsând largi grade de libertate în interpretarea noțiunii.

În 18-19 august,  la ”Satele Unite ale României” de la Săpânța,  au fost hrăniți circa 800 de participanți, dar acolo mâncare tradițională a fost pregătită din ingrediente locale și servită la bucătăria câmpenească, pe pajiște, nicidecum  prin servicii generale de catering. Iar banii au venit de la minister, nu din bugetul județean.

Dar altceva e îngrijorător:  devine simptomatică  sărbătorirea Marii Uniri, prin ”Marea Crăpelniță”. Reamintesc că ”Marea Crăpelniță” e un film din 1973 al regizorului Marco Ferreri – avându-i în distribuție pe Marcello Mastroianni, Phillippe Noiret, Michele Piccoli,Ugo Tognazzi –  care a făcut mari valuri la vremea lui. În film e vorba de patru prieteni care decid să se sinucidă, îndopându-se până  vor plesni, interval în care își acordă și câteva intermezzo-uri sexuale. Însă paralela pornește de la multa crăpelniță.  Altfel, în timp ce în film prietenii se sinucid, în realitatea curentă din Maramureș se ucid bani publici în numele unor comandamente care sună pompos:  ”reprezentarea, promovarea și protejarea culturii și civilizației culturii tradiționale maramureșene și naționale în țară și străinătate” (cum frumos se motivează în hotărâre) și  sărbătorirea Marii Uniri (că doar e vorba de ”Centenar Fest”!).

Și se face așa cum știm noi cel mai bine: prin ”Marea crăpelniță”.

Ananei GAGNIUC

Lasă un comentariu