Share
Modificări ale TVA-ului la cumpărarea unei locuințe noi, începând din 2024

Modificări ale TVA-ului la cumpărarea unei locuințe noi, începând din 2024

Legislația privind taxele și impozitele s-a modificat, începând de la 1 ianuarie 2024. Astfel, au apărut morificări și în ce privește TVA-ul.

Potrivit Legii 296/2023, se modifică TVA de la 5 la 9% la cumpărarea unei locuințe noi. Taxa se aplică la locuințele de maximum 120 de mp și valoare de maxim 600.000 de lei. Cei care au încheiat deja o promisiune de cumpărare în 2023 și au plătit și un avans se vor bucura în continuare de TVA de 5%, dar trebuie să fie foarte atenți la ce scrie în contractul de vânzare-cumpărare, ca să nu fie puși să plătească mai târziu diferența de TVA, scrie Anunțul.ro.

Notarii vor avea obligația să verifice îndeplinirea condiției referitoare la achiziția unei singure locuințe a cărei valoare nu depașește suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de TVA și să completeze «Registrul achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA» la dată autentificării actelor juridice între vii care au că obiect transferul dreptului de proprietate pentru locuințele respective.

Alte modificări ale TVA

– Se elimina scutirea de TVA cu drept de deducere aplicabile operațiunilor efectuate către unități spitalicești de stat.

– Crește TVA de la 5% la 9% pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă

– Crește TVA de la 9% la 19% la livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.  – Laptele praf pentru nou-născuţi, sugari şi copii de vârstă mică se adaugă pe lista alimentelor cu zahăr adăugat care vor avea în continuare un TVA de 9%, pe lângă cozonac şi biscuiţi.

– Pentru transportul de persoane în scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majorează de la 5% la 19%, arată Economedia.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu