16 iulie 1054 – Ziua în care Biserica s-a împărțit în două - 1 oră în urmă
Echipa masculină U19 a României – aur la Campionatul European de tenis de masă - 7 ore în urmă
Polițiști la întâlniri cu copiii în campania ”Dorințe îndeplinite la vârste potrivite” - 12 ore în urmă
„Sufletul echipajului SMURD” de la Sighet a trecut în rezervă - 13 ore în urmă
O femeie și trei bărbați, arestați preventiv pentru violență și tulburarea ordinii publice - 14 ore în urmă
Atelier de făcut pâine la Muzeul Satului din Baia Mare - 15 ore în urmă
Fetele de la Minaur vor juca pentru calificarea în grupele European League cu o echipă din Danemarca sau cu una din Turcia - 16 ore în urmă
În Groși se va organiza joc de lăsatul secului - 16 ore în urmă
„Ie Vie” – o punte între trecut și prezent, o celebrare a identității și a meșteșugului românesc - 16 ore în urmă
Adversar din Islanda pentru CS Minaur în turul preliminar al EHF European League - 17 ore în urmă
Usturoiul românesc „Danubius”
Un nou soi de usturoi românesc, botezat „Danubius”, face valuri în lumea agricolă și promite să devină un concurent redutabil pentru produsele de import, în special cele din China. Obținut de cercetătorii Băncii de Gene din Buzău, acest soi de usturoi impresionează nu doar prin dimensiuni, ci și prin adaptabilitate, productivitate și gust. Primele culturi deja dau roade în comuna Râmnicelu, județul Buzău, acolo unde fermierii văd în „Danubius” un potențial motor de relansare a producției autohtone.
Aproape cât o ceapă: un usturoi mare, românesc și ușor de curățat
„Danubius” se apropie ca mărime de celebrul usturoi chinezesc, dar păstrează savoarea autentică a celui românesc. Cu căței de usturoi de dimensiunea unei cepe mici, soiul este apreciat pentru faptul că se curăță ușor și se potrivește perfect cerințelor din bucătăria tradițională. În plus, tulpina groasă îl face ideal pentru recoltarea mecanizată, o caracteristică esențială pentru cultivatorii care își doresc randament mare cu efort minim.
Flexibilitate și rezistență: de la toamnă până în februarie
Unul dintre avantajele majore ale acestui soi este perioada extinsă de plantare – de la noiembrie până în februarie. În plus, „Danubius” a demonstrat o rezistență ridicată la secetă, ceea ce îl face extrem de valoros în contextul schimbărilor climatice.
Valentin Jecu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de usturoi din județul Buzău, a dedicat deja trei hectare acestui nou soi și estimează o producție de până la 20 de tone. „Cu acest soi, ne putem bate de la egal la egal cu usturoiul din import. E productiv, rezistent și are gust”, afirmă Jecu.
Vasile Petrovan