Share
Micii fermieri au aflat de la CEC Bank că nu pot beneficia de programul ”De trei ori subvenția”

Micii fermieri au aflat de la CEC Bank că nu pot beneficia de programul ”De trei ori subvenția”

Programul ”De trei ori subvenţia” care urma să aducă o gură de oxigen fermierilor sufocați de datorii din cauza secetei agresive și pierderilor din acest an, s-a dovedit în practică că este o susținere de care nu pot beneficia micii producători agricoli, potrivit agrointel.ro (Agrointeligența).

Fermierii au semnalat că CEC Bank, singura bancă înscrisă oficial până acum în program, ar fi impus în protocolul încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ca banii în avans pentru următorii trei ani, obținuți prin credit bancar, să ajungă doar la cei care lucrează 50 de hectare.

Ciprian Mințoiu lucrează 22 ha, majoritatea suprafeței fiind proprietate, iar restul în arendă, în comuna Galben, județul Brăila. Fermierul a accesat anual creditul în avans, acordat pe baza adeverinței APIA pentru subvenții. Vestea că suma va fi majorată l-a bucurat pe fermier mai ales că și-a plănuit o investiție pentru irigații.

Programul mult lăudat a venit ca o lovitură pentru producătorii agricoli mici.

”Am fost să mă informez în legătură cu Programul ”De trei ori subvenţia” prin care se pot lua credite de la CEC Bank. Spre surprinderea mea, am aflat că banii vor ajunge doar la fermierii care lucrează peste 50 de hectare, această condiție fiind impusă de bancă în protocolul semnat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Eu am 22 de hectare și nu pot lua creditul. Mi se pare o discriminare extraordinară în condițiile în care circa 80 la sută dintre fermierii care încasează subvențiile APIA lucrează sub 50 de hectare”, a explicat fermierul pentru Agrointeligența.

Conform acestuia, vechiul program, prin care se acordă banii în avans pentru un singur an, nu prevedea vreo condiție privind suprafața minimă eligibilă.

Fermierul a declarat că producătorii agricoli pot lua în continuarea creditul pe un an, programul care se derulează cu mai multe bănci, în baza altui protocol decât cel derulat cu CEC Bank: „Eu dacă nu luam în primăvară puteam să iau doar pe 1 an și după lansarea acestui program pentru că vorbim practic de alte protocoale, mai multe bănci. Și se pare că în acest protocol dau doar celor care au peste 50 ha ceea ce mi se pare urât tare de tot, iar fermele de familie vor fi distruse pentru că toată lumea suferă de secetă, și cei cu 2 ha și cei cu 2.000 ha (…)”.

Acesta speră ca MADR să reevalueze protocolul încheiat cu CEC Bank și să nu facă diferențe între fermieri.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat joi, 14 iulie, că fermierii vor avea la dispoziție din 20 iulie un program prin care vor putea accesa credite în valoare de cel mult trei ori subvenţia anuală pe suprafaţă care li se cuvine de la Uniunea Europeană.

Creditul va fi garantat în proporţie de 80% din valoare de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), iar dobânda va fi de 2% pe an plus ROBOR. Potrivit ministrului, orice bancă interesată poată să vină să gestioneze aceste produs, CEC Bank fiind doar primul partener care a deschis uşa la o asemenea iniţiativă.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu