Share
Măsuri severe pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în Maramureș

Măsuri severe pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane în Maramureș

Pesta porcină este o boală virală. Nu există vaccin sau tratament, iar de obicei boala este mortală porcii domestici și mistreți. Virusul rezistă o perioadă îndelungată (câteva luni) în mediul înconjurător și cadavre. Prepararea sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul. Boala nu afectează oamenii, dar contribuie la răspândirea virusului prin hainele sau echipamentele contaminate. Pesta porcină are impact ridicat și provoacă probleme sociale și economice în zonele afectate.

Ca atare, măsurile pentru prevenirea acesteia sunt foarte stricte, fiind detaliate în dispoziția nr.553/2018, emisă de Secretarul de stat Raed Arafat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență. În primul rând, se interzice comercializarea porcilor în târgurile de animale sau în vecinătățile acestora controlul circulației suinelor pe raza localităților  controlul circulației suinelor pe raza localităților  se interzice organizarea de manifestări care includ aglomerări de animale din specia porcinelor, respectiv alte specii se instituie controlul circulației suinelor pe raza localităților.

Norme  de biosecuritate pentru gospodăriile populației

Cetățenii trebuie să comercializeze doar animale  identificate și înregistrate în Baza Națională de Date, însoțite de certificat sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar, care să ateste starea de sănătate a acestora creșterea porcinelor domestice se realizează numai în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine din alte exploatații, porci mistreți sau persoane străine animalele nu vor fi hrănite cu resturi alimentare ce conțin carne, oase sau alte produse sau subproduse de porc  evitarea contactului dintre porcii domestici din gospodărie și orice produs sau subprodus provenit de la mistreții vii, vânați sau morți comunicarea obligatorie la medicul veterinar împuternicit  de liberă practică a tuturor cazurilor de îmbolnăvire sau mortalitate la porc  subprodusele de origine animală nedestinate consumului uman, deșeurile provenite de la porcine domestice/sălbatice și cadavrele de animale sunt ridicate doar de către unități de neutralizare autorizate pentru această activitate.

Norme  de biosecuritate pentru partidele de vânătoare

În perioada partidelor de vânătoare, normele de biosecuritate prevăd: intensificarea supravegherii populației de porci mistreți transportarea la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș a tuturor porcilor mistreți găsiți morți, în scopul investigării cauzei care a determinat moartea desfășurarea vânătorii numai cu notificarea prealabilă a DSVSA Maramureș asigurarea prezenței unui medic veterinar pentru efectuarea examenului clinic post-mortem și a prelevării, ambalării și expedierii probelor pentru laborator vânătorii sunt obligați să prezinte pentru examenul clinic și pentru prelevarea de probe toți mistreții împușcați și să păstreze vânatul în centrul de colectare vânat, până la aflarea rezultatului examenului de laborator după vânătoare, câinii gonacii nu vor fi lăsați liberi, pentru a se evita venirea în contact cu animalele împușcate și răspândirea virusului la întoarcerea în comunitate se interzice abandonarea la întâmplare, în pădure, a resturilor provenite de la animalele împușcate, pentru a se evita contactul cu insectele și cu animalele sălbatice la depistarea pe fondul de  vânătoare a mistreților morți sau bolnavi, responsabilii fondurilor de vânătoare au obligația să anunțe medicului veterinar oficial vânătorii au obligația să nu înstrăineze carnea și să nu administreze în hrana porcilor din gospodărie resturi provenite de la porcii mistreți vânați.

Specialiștii sanitar-veterinar recomandă ca, în zonele care pot fi frecventate de porci, să se evite aruncarea  de resturi alimentare sau de gunoi.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu