Share
La Ieud, un caz confirmat și  o suspiciune de pestă porcină africană

La Ieud, un caz confirmat și o suspiciune de pestă porcină africană

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat astăzi, 23 octombrie a.c., diagnosticul de pestă porcină africană (PPA) la probele trimise de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș. DSVSA Maramureș a fost notificată în 22 octombrie despre existența unei suspiciuni de pestă porcină africană la suine dintr-o gospodărie  din comuna Ieud. Specialiștii DSVSA Maramureș recoltat probe biologice din gospodărie de la un porc mort și doi purcei în viață, dar având semne de boală. Probele au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Maramureș au identificat genomul viral. Ca atare, specialiști ai instituției i-au eutanasiat pe cei doi porci cu semne de boală din gospodăria suspectă și a aplicat primele măsuri de restricție la nivelul exploatației suspecte.

Pesta porcină africană a ajuns în județ prin comercializarea porcilor din județe cu restricții

Prefectul Vasile Moldovan a convocat, în această dimineață, o ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor, unde s-au prezentat rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice și măsurile specifice aplicabile suspiciunilor de pestă porcină africană, respectiv trimiterea probelor pentru confirmarea bolii la institutul specializat din București.

Primele informații relevă faptul că suinele ajunse în gospodăria din Ieud provin din comercializarea ilicită. Concret,un maramureșean a transportat ambulant și a vândut animale venite din județe cu restricții, fără a avea autorizație de transport și documente medicale. Șeful IPJ maramureș, comisar șef de poliție Liviu-Constantin Grozavu a precizat că au fost instituite filtre rutiere la limita cu județul Satu Mare. În acțiunea de verificare în trafic a autovehiculelor vor fi sprijiniți și de efective ale jandarmilor maramureșenilor.

La nivelul localității Ieud se aplică măsurile de restricție privind circulația animalelor, produselor și subproduselor animale și vegetale, mijloace de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere și pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulației animalelor.

Am fost informați că mai există o suspiciune de pestă porcină africană la o altă gospodărie din Ieud, amplasată la o distanță considerabilă față de cea în care a fost confirmată boala. Porcul bolnav din gospodărie provine din comercializarea ilicită, efectuată de aceeași persoană. S-a dispus recoltarea de probe biologice, care au fost trimise pentru analiză la laborator” – a declarat prefectul Vasile Moldovan.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar

 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități cu privire la pesta porcină africană, dar și consecințele economice grave generate de apariția ei.

O suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVA Maramureș. Se reamintește cetățenilor faptul că nu există tratament pentru pesta porcină africană, iar pentru a preveni extinderea focarelor animalele bolnave  trebuie eutanasiate și neutralizate. Proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

Din fericire, pesta porcină africană nu afectează oamenii virusul având impact la nivel social și economic.

ACTUALIZARE. A fost confirmată suspiciunea, ca atare în Ieud sunt  două focare de pestă porcină.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu