Share
Fermierii își pot asigura culturile cu bani europeni

Fermierii își pot asigura culturile cu bani europeni

Fermierii sunt încurajați să-și asigure culturile împotriva fenomenelor climatice nefavorabile, cum ar fi: inundații, secetă, grindină, îngheț, ploi torențiale, tornade, furtuni etc. prin programul Național de Dezvoltare Rurală (submăsura17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor). 

Sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanțare pentru această submăsură este  împărțită în două etape: pentru culturile de primăvară și pentru cele de toamnă. Până la  30.11.2019  – sau până la epuizarea fondurilor  –  se pot depune dosarele cererilor de finanțare aferente culturilor de primăvară, pentru care sunt alocate 42.797.487 euro

Directorul Oficiului Judeţean  pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Maramureș, Sorin Marius Pop, precizează care e sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri:

70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO);

55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia o asigurare pentru riscurile prevăzute, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contractul de asigurare. Condițiile de eligibilitate sunt detaliate în Ghidul solicitantului –  vezi aici.

Alte informații relevante sunt disponibile pe paginile web ale AFIR (www.afir.info) și MADR (www.madr.ro).

Lasă un comentariu