Share
După confirmarea celor trei focare de pestă porcină africană din Maramureș, s-a dat drumul la vânatoarea de mistreți

După confirmarea celor trei focare de pestă porcină africană din Maramureș, s-a dat drumul la vânatoarea de mistreți

După cele două focare de pestă porcină africană din Ieud, a fost confirmat și cel din Oncești, într-o exploatație neprofesională aparținând lui Petru Godja (zis Jaga), cel care a comercializat porci afectați din Valea lui Mihai Ca atare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a întrunit și a stabilit măsurile adecvate: dezinfecția clădirilor, echipamentelor, vehiculelor utilizate pentru transport, respectiv a așternutului pentru animale și a furajelor.

Care sunt zonele de protecție, respectiv de supraveghere

Zona de protecție, pe o rază de cel puțin trei kilometri, include localitățile Oncești, Nănești și Valea Stejarului. Măsuri: Animalele din zona de protecție sunt supuse supravegherii clinice și supravegherii pentru laborator prin inspecții zilnice, formate din patru echipe de specialiști și personal auxiliar.

  • S-a procedat la efectuarea unui recensământ al tuturor exploatațiilor de către un medic veterinar oficial, în termen de șapte zile, respectiv efectuarea unui examen clinic al suinelor și de control al registrului și al mărcilor de identificare
  • Circulația și transportul porcilor pe drumurile publice și private este interzisă, cu excepția celor aflate în tranzit pe cale rutieră sau feroviară, fără descărcare sau oprire
  • Nicio altă specie de animale domestice nu poate intra sau ieși din exploatații
  • Orice persoană care intră sau iese din exploatații trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului
  • Au fost instituite filtre de dezinfecție rutieră la intrarea și la ieșirea din zonele de protecție stabilite, respectiv a dezinfectoarelor individuale la nivelul exploatațiilor
  • S-a procedat la asigurarea substanțelor necesare pentru dezinfectoarele rutiere și individuale. ● Dezinfecția se efectuează de echipa de intervenție în teren, sub coordonarea medicului veterinar și cu folosirea de produse/substanțe autorizate
  • În focar, deratizarea este aplicată de unitatea locală de sprijin de la nivelul unității administrativ-teritoriale. Unitatea locală de sprijin identifică locuri alternative de ecarisare.

Zona de supraveghere, pe o rază de aproximativ 10 km, include localitățile Sighetu Marmației, Vadu Izei, Berbești, Ferești, Giulești, Ocna Șugatag, Sat Șugatag, Corbești, Mănăstirea, Hărnicești, Sârbi, Văleni, Bârsana, Coștiui, Rona de Jos, Rona de Sus, Tisa.

Aceleași măsuri ca la zonele de protecție au fost întreprinse și pentru zona de supraveghere, dar și măsuri specifice pentru respectarea regimului de biosecuritate. În sectorul gospodăriilor situate în zonele neafectate va fi urmărită limitarea circulației suinelor, evitarea contactului cu alte animale, păsări sălbatice sau migratoare, inspecții periodice pentru depistarea precoce a cazurilor de îmbolnăviri, dar și notificarea medicului veterinar a oricărui semn de boală.

La necaz mare s-a dat drumul la vânătoarea de mistreți

În fondurile de vânătoare din județ, fără restricții epidemiologice, se vor întreprinde, cu respectarea măsurilor de biosecuritate, următoarele acțiuni: catagrafierea populațiilor de mistreți, organizarea de vânători la mistreț. În conformitate cu Hotărârea nr.3/2018 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în toate zonele neafectate din fondurile de vânătoare se realizează reducerea efectivelor de mistreți prin vânarea unei cote suplimentare de intervenție aprobată de Ministerul Apelor și Pădurilor, situat sub valoarea de 0,5 exemplare/kmp.

12 porci răpuși – direct sau indirect – de pesta porcină africană

Conform datelor furnizate de specialiștii DSVSA, în cele trei focare de pestă porcină confirmate în județul nostru au fost doi porci morți (Ieud) și alți 10 uciși (trei la Ieud și șapte la Oncești). Directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop a declarat că medicii veterinari efectuează zilnic inspecții. La Ieud au efectuat, până acum, 954 de inspecții, fiind verificați 640 porci. Nu au fost identificate cazuri de suine care să prezinte simptomatologie specifică virusului pestei porcine africane. Situația epidemiologică nu impune sacrificarea suinelor.

Șeful IPJ Maramureș, comisar șef de poliție Liviu-Constantin Grozavu a menționat că, până în data de 25 octombrie , au fost verificate 241 de vehicule în trafic, din care 29 au fost transporturi de animale. Din totalul acestor transporturi, în 18 cazuri vehiculele verificate transportau suine. În localitatea Suciu de Sus a fost oprit în trafic și identificat un transport de animale fără documente legate de transport și avize medicale, fiind aplicate sancțiuni contravenționale.

 

Lasă un comentariu