Prognoza meteo pentru Maramureș – 13 iunie 2025 - 14 minute în urmă
O nouă ediție a evenimentului „Cu Iia pe bicicletă” va avea loc în Baia Mare - 10 ore în urmă
Zeci de mașini trase pe dreapta în două ore într-o nouă acțiune tip Blocada - 10 ore în urmă
De la libertate la restricții – un exercițiu de pedagogie cu elevi și deținuți - 12 ore în urmă
România face front comun pentru reconstrucția Ucrainei - 14 ore în urmă
România pornește producția de drone militare la Brașov - 14 ore în urmă
Borşa găzduieşte Snow Maker Days, un eveniment de referință pentru industria zăpezii artificiale - 15 ore în urmă
Unii n-au măsură: conduc și beți, și cu permisul suspendat - 16 ore în urmă
Ethnologica Film Fest Baia Mare – singurul festival de scurtmetraj etnografic din România – și-a desemnat câștigătorii - 17 ore în urmă
Actualizare: Tragedie în Baia Mare – Bărbatul care a căzut în gol de la etajul 7 a murit la spital - 17 ore în urmă
Doi cercetători chinezi au fost prinși cu o ciupercă periculoasă pentru agricultura mondială
Doi cercetători chinezi, Yunqing Jian (33 de ani) și Zunyong Liu (34 de ani), au fost acuzați oficial că au încercat să introducă în Statele Unite o ciupercă letală, Fusarium graminearum, cunoscută pentru efectele devastatoare asupra grâului, ovăzului, porumbului și orezului. Aparent, era „doar pentru cercetare”, dar FBI nu vede așa lucrurile, catalogând ciuperca drept o „potențială armă agroteroristă”, informează NBC News.
Ce face această ciupercă? Distruge. Începe cu spicul, îl albește, îl înroșește, îl face inutil. În plus, produce micotoxine, substanțe periculoase care, dacă ajung în consumul uman sau animal, provoacă vomă, afectează ficatul, compromit reproducerea.
Și totuși, această „armă biologică” a fost ascunsă în bagaj, ca un suvenir otrăvitor, de doi oameni de știință care și-au mințit guvernele, au comis fraudă de viză, au trecut frontiera cu declarații false și au plănuit să o studieze „discret” într-o universitate americană.
Chiar dacă armele tradiționale sunt supravegheate, reglementate, marcate, ni se reamintește că războiul viitorului poate începe într-un lan de grâu. Cu un micro-organism care nu face zgomot, dar compromite recoltele și destabilizează lanțuri întregi de aprovizionare. Nu oameni, ci culturi agricole, adică mâncarea, pâinea, siguranța alimentară
Este frustrant că în 2025, când omenirea are destule crize – climă, migrație, războaie economice – mai trebuie să se apere și de ideea perversă că știința poate fi deturnată spre sabotaj.
Fermierii pot dormi liniștiți? Din păcate, nu. Incidentul de acum e un memento brutal că agricultura nu e invincibilă. Că lanurile aurii nu se apără singure. Și că într-un secol în care am învățat să luptăm cu viruși și fake news-uri, trebuie să ne pregătim și pentru ciuperci cu intenții suspecte.
Vasile Petrovan