Share
Clubul Fermierilor Români: Legea vânzării motorinei, un act normativ cu impact negativ imediat în agricultură

Clubul Fermierilor Români: Legea vânzării motorinei, un act normativ cu impact negativ imediat în agricultură

Reprezentanţii Clubului Fermierilor Români se declară dezamăgiţi de votul favorabil din 2 septembrie din Camera Deputaţilor privind modificarea legii de reglementare a procesului de vânzare a motorinei, care modifică Codul Fiscal şi impune obligaţia pentru intermediarii de carburanţi să aibă depozite speciale, a notat Agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, adoptarea proiectului de lege care completează articolul 435 din Legea 227/2015 privind procesul de vânzare a motorinei are impact negativ în activitatea operatorilor economici de pe această piaţă şi, în mod deosebit, asupra fermierilor care se aprovizionează cu motorină de la aceşti comercianţi.

„Prin adoptarea acestui proiect legislativ, sunt eliminate din piaţă peste 980 de companii care asigură revânzarea de produse petroliere şi care îşi desfăşoară activitatea la nivel naţional. Agricultura va fi puternic afectată de această lege, cu impact imediat asupra campaniei agricole de toamnă, în condiţiile în care fermierii depind de livrările de motorină pentru derularea lucrărilor agricole specifice acestei perioade”, se menţionează în comunicat.

Astfel, reprezentanţii Clubului Fermierilor Români semnalează implicaţiile negative pentru fermieri, precum: creşterea preţului motorinei, prin reducerea competiţiei pe piaţă (cvasi-dispariţia pieţei revânzătorilor), rămânând doar cei şase operatori/producători naţionali, precum şi imposibilitatea livrării motorinei conform cererilor fermierilor datorită capacităţilor logistice limitate, într-o perioadă critică de desfăşurare a lucrărilor agricole.

Pe lista cu implicaţii negative pentru fermieri este menţionată reducerea perioadei de creditare pentru achiziţia motorinei. Astfel, furnizorii rămaşi vor livra numai în baza rapoartelor Coface, care nu se utilizează în cazul companiilor mici (societăţi în nume colectiv, PFA-uri).

De asemenea, reprezentanţii Clubului Fermierilor Români au precizat pe lista cu implicaţii negative şi neplata datoriilor către revânzători în condiţiile în care fermierii nu mai primesc motorină. Aceştia menţionează că motorina livrată în campania agricolă de toamnă poate fi plătită în primăvara anului 2021.

„Din analiza noastră, prin aplicarea acestei măsuri, cel puţin jumătate din cererea de motorină pentru agricultură nu va putea să fie accesată de fermieri direct de la furnizorii naţionali, atât datorită unor condiţii care ţin de furnizori, cât şi unor condiţii care ţin de fermieri”, se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2019 peste 70% din cererea de piaţă a fost asigurată de revânzători (aproximativ 200 de companii revânzătoare de motorină pentru agricultură, respectiv aproximativ 250.000 metri cubi motorină), în timp ce doar 30% de furnizorii naţionali/producători.

Guvernul României şi Consiliul Concurenţei au respins proiectul de lege ca fiind anticoncurenţial, nejustificat şi va distorsiona piaţa comerţului de motorină. Proiectul a fost denunţat atât de Asociaţia Română a Petrolului (ARP), cât şi de Asociaţia Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP).

„Am solicitat Preşedintelui României să nu promulge legea adoptată de Parlamentul României, Prim-ministrului şi Ministrului Agriculturii să susţină demersul către Curtea Constituţională a României pentru excepţia de neconstituţionalitate a modificării de lege la care facem referire, având în vedere riscurile cu efect imediat asupra lucrărilor agricole din campania agricolă de toamnă, posibilele implicaţii asupra producţiei agricole naţionale, siguranţei alimentare şi bunei funcţionări a firmelor din agricultură. În acest context, este important să avem în vedere apărarea intereselor statului în ceea ce priveşte transparenţa şi responsabilitatea financiară, asigurarea liberei concurenţe pe piaţă, fără însă a pune la risc producţia agricolă a României”, se mai spune în comunicat.

Clubul Fermierilor Români este o asociaţie non-profit şi neguvernamentală, care promovează interesele fermierilor din România. Membrii asociaţiei sunt fermieri care au modele de afaceri bazate pe inovaţie, tehnologie şi bunele practici în agricultură, pentru creşterea competitivităţii şi a valorii adăugate create în acest domeniu. Obiectivul principal al Clubului este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare şi elaborare a reglementărilor europene şi naţionale în domeniul agricol, cu scopul de a creşte performanţa fermierilor din România.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu