Share
A fost identificat bărbatul care a adus în județ porci bolnavi de pestă africană

A fost identificat bărbatul care a adus în județ porci bolnavi de pestă africană

După ce la Ieud s-a confirmat un focar de pestă porcină africană și mai există și o suspiciune, Maramureșul a devenit al 17-lea județ afectat de virus. A fost identificată persoana care a adus porcii bolnavi din Valea lui Mihai (județul Bihor) și i-a vândut în județ: Petru Godja (zia Jaga) din Oncești.  Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru infracțiuni contra sănătății publice (art. 355 din Noul Cod Penal) prin răspândirea bolilor la animale sau plante. Mai ales că în trafic, polițiștii au depistat mai multe transporturi cu produse de origine animală, care sunt în curs de clarificare

Măsurile pentru a împiedica extinderea focarelor stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș au fost făcute cunoscute, azi, de dr. Marius Sirtonius Sima de la DSVSA Maramureș  Ele diferă în funcție de proximitatea față de focare: o zonă de protecție de trei km, și una de supraveghere de 10 km (Bogdan Vodă, Botiza, Poienile Izei, Șieu, Rozavlea, Dragomirești).

Măsuri în zona de protecție 

Dar cele mai stricte se referă la zona de protecție: supravegherea clinică a porcilor ● efectuarea unui recensământ al exploatațiilor/gospodăriilor individuale ● efectuarea unui examen clinic al porcilor, controlul registrului și mărcilor de identificare ● interzicerea circulației și transportului pe drumurile publice și private, cu excepția celor aprobate de autorități (transporturi autorizate aflate în tranzit) ● nicio altă specie de animal domestic nu poate intra sau ieși din exploatații/gospodării fără autorizarea autorității competente ● vehiculele utilizate pentru transport de animale susceptibile de a fi contaminate vor fi dezinfectate ● instituire filtre de dezinfecție rutieră la intrarea și ieșirea din zona de protecție, dar și filtre de control.

Despăgubirile se acordă și pentru cazurile de simplă suspiciune

Șeful IPJ Maramureș, comisar șef de poliție Liviu-Constantin Grozavu, a arătat măsuri specifice dispuse la nivel județean pentru limitarea apariției de noi focare: au fost instituite filtre rutiere permanent pe căile de acces înspre Maramureș● S-a intensificat activitatea de control pe raza județului de către patrulele de siguranță publică/circulație rutieră ● polițiștii vor asigura  desfășurarea activității specialiștilor DSVSA, în bune condiții și fără incidente, în bune condiții. Au fost depistate în trafic mai multe transporturi cu produse de origine animală care sunt în curs de clarificare.

Prefectul Vasile Moldovan a făcut un apel la calm și recomandarea ca oamenii să nu-și  sacrifice porcii din gospodării, dar să anunțeautoritățile în situația îmbolnăvirii animalelor. Și a precizat că proprietarii de animale vor fi despăgubiți pentru animalele ucise în cazul măsurilor întreprinse pentru lichidarea rapidă a focarelor, precum și pentru pagubele colaterale. Despăgubirea se se asigură atât în caz de confirmare a bolii, cât și în caz de suspiciune.

 

 

 

Lasă un comentariu