Trei adolescenți au inventat un frigider care funcționează fără electricitate - 1 oră în urmă
Prognoză ANM: Cum stăm cu vremea în Maramureș în următoarele două săptămâni - 4 ore în urmă
Atelierele copiilor la Muzeul Satului Maramureșean - 5 ore în urmă
Pr. Adrian Dobreanu: De la Emaus, înspre Ierusalim; de la biserică, spre casă! - 5 ore în urmă
De paște, ciocolata a fost mai scumpă ca niciodată - 5 ore în urmă
Bisericile din Maramureș au fost neîncăpătoare în aceste zile ale Praznicului Învierii Domnului - 6 ore în urmă
„Ce ești mândruț supărat”: Doi tineri talentați – Iulia Hotea și Răzvan Cizmar – au lansat un frumos proiect muzical - 6 ore în urmă
Andreea Ghițiu şi Gabriela Ardusătan au lansat „Danțu’ coşercilor” - 6 ore în urmă
Deți Iuga este imaginea evenimentului „MândrIE maramureșeană 2025” - 6 ore în urmă
Concert cu Nora Deneș, Călin Ionce și Dan Secheli - 7 ore în urmă
Statuile care tronează în fața Bisericii romano-catolice din Baia Sprie vor fi restaurate
Biserica romano-catolică „Sfânta Maria” reprezintă un monument istoric important al orașului Baia Sprie. Pentru ridicarea lăcașului sfânt a fost nevoie de 12 ani, fiind construit între 1846-1858. Este în stil neoclasic, fațada principală a bisericii, având un design monumental. Lucrări de renovare au avut loc în anii 1930 și 1980. Biserica are și o casă parohială care datează din anul 1773, fiind declarată monument istoric. În această perioadă, o echipă de tineri cu mâini iscusite, sub atenta supraveghere a sculptorului-restaurator Kolozsi Tibor se ocupă cu restaurarea părții de piatră, printre acestea fiind incluse și impozantele statui, dispuse de o parte și de alta a intrării principale. Acestea îi reprezintă pe Sfântul rege Ladislau și pe Sfântul rege Ștefan al Ungariei.
„Ne ocupăm de restaurarea părții de piatră, aici la Biserica romano-catolică de la Baia Sprie. Procesul de restaurare e complex, începându-se din exterior și continuând în interior. Lucrările au început în luna august și acum ne ocupăm de aceste statui din fața bisericii, care îi reprezintă pe Sfinții regi Ladislau și Ștefan. Acestea sunt într-o stare precară, deteriorată, nemaiputând rămâne așa. Urmează ca statuile să meargă la adăpost, fiind înlocuite cu o replică după original, după ce vom lua negativul. Vor urma și celelalte sculpturi, stâlpi, noi ocupându-ne doar de partea de piatră. Termenul de finalizare este de un an” ne-a declarat Kolozsi Tibor.
Sfântul Ladislau I a fost un rege maghiar, care a domnit între anii 1077-1095. El a fost canonizat ca sfânt în anul 1195. De numele acestui rege se leagă întemeierea orașului Oradea. Nu și-a dorit niciodată să fie încoronat, acceptând doar dorința maghiarilor de a-i conduce. A construit biserici și mănăstiri, a fost ctitor și promotor al creștinismului romano-catolic în rândul maghiarilor. A creat un cod de legi împotriva păgânismului și șamanismului.
Sfântul Ștefan I a fost încoronat rege al Ungariei, cu titlul de rege apostolic, fiind considerat întemeietorul Regatului Ungariei, primul rege creștin al maghiarilor, venerat ca sfânt în Biserica romano-catolică și în cea ortodoxă. El s-a dovedit vrednic de acest titlu, ducând la capăt încreștinarea poporului. A întemeiat și înzestrat mănăstiri, cea mai însemnată fiind aceea a Sfântului Martin de Pannonhalma, devenită un mare centru de activitate misionară.
Lăcrimioara ZOTA