Share
Scriitorul Marian Ilea a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2023

Scriitorul Marian Ilea a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2023

În 31 mai, de la ora 18.00, sala media a Teatrului Național București va găzdui Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2023.

Evenimentul este unul de referință, scriitorii fiind premiați pentru contribuția pe care o aduc în literatură, indiferent de gen.

Juriul este alcătuit din Angelo Mitchievici (președinte), Gheorghe Glodeanu, Andrea H. Hedeș, Mircea Mihăieș, Vasile Spiridon, Peter Sragher, Răzvan Voncu (membri).

Printre cei nominalizați, la secțiunea Dramaturgie, se regăsește și scriitorul maramureșean Marian Ilea, cu volumul „Societatea de socializare din Medio Monte”, apărut la Editura Eurotip.

În cele ce urmează vă reamintim câteva din reperele mai importante din viaţa şi activitatea lui Marian Ilea. Născut în județul Maramureș, este prozator, dramaturg, ziarist, regizor de televiziune. Are domiciliul la Baia-Sprie, localitate multietnică de veche tradiție minerească, model pentru ciclul său „Medio-Monte” (vechiul nume roman al orașului).

Marian Ilea a debutat editorial cu volumul de povestiri „Desiștea” (Cartea Românească, 1990, premiul Salonului Național de carte Cluj). În 1993, publică „Desiștea II” (Cartea Românească). În anul 1997, volumul de teatru „Ariel” (Cartea Românească) obține premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun volum de teatru. Mai publică volumele „Casa din Piaţa Gorky” (Editura Cornelius, 1999), „Vacek” (Editura Dacia, 2001, Premiul pentru proză al Asociatiei Scriitorilor București), „Ceasul lui Bronnikov” (Editura Dacia, 2002), „Povestiri din Medio-Monte” (Editura Dacia, 2003, Marele premiu al Saloanelor “Liviu Rebreanu”), „Povestiri cu noimă” (Editura Dacia, 2006), „Rodica e băiat bun” (Archeus, 2008), „Libertatea începe în șapte aprilie” (Editura Dacia, 2009), „Înțeleptul” (Tracus Arte, 2013), „Societatea de Socializare din Medio-Monte” (Tracus Arte, 2014), „Capra germană si gramofonul” (Tracus Arte, 2014), „Herina” (Cartea Românească/Polirom, 2016), „Grăsane făcând baie cu uşile larg deschise” (Cartea Românească, 2017), „Zeppelinul Piticului” (Paralela 45, 2018). Piesa de teatru „Societatea de Socializare din Medio-Monte” se montează la Teatrul Municipal Baia Mare, obținând Premiul de regie la Fringe Festival București, arată citestema.ro. În 2019, scriitorul maramureșean a lansat două cărți-obiect alături de artistul Mircea Bochiș, intitulate „Pianina albă a doamnei amiralului Belô Poteka” și „ai, ai, ai… Rosza-néni”, ambele apărute la Editura Ethnologica din Baia Mare, „Badea George – ultima zi / L’oncle George – son dernier jour”., 1 piesă de teatru și 6 proze, volum bilingv (în română și traducere în franceză de Dominique Ilea), Eikon, 2019, „Acei minunați ani”, roman, Tracus Arte, 2020. „Crema de gălbenele și curcubeul: povestiri maramureșene”, Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2021, respectiv „L’„objectif touristique” de la ville de Mittelstadt/„Obiectivu’ turistic” al orașului Mittelstadt”, proză din volumul inedit „Eoliana și ceasul solar”, traducere în franceză de Dominique Ilea, în L’Atelier du roman, revista editurii pariziene Buchet-Chastel, nr. 104/martie 2021. Tot în 2021, dar în iunie, a lansat „Eoliana și ceasul solar”, volum apărut la Editura „Casa de pariuri literare”.

De-a lungul timpului, scriitorul maramureșean a primit mai multe distincții speciale. În cadrul Galei Presei Maramureșene, din octombrie 2021, a primit marele premiu al evenimentului. Tot în octombrie 2021 a primit, în premieră, Ordinul Cultural ”Nicolae Steinhardt”, acordat de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, PS Iustin și Fundația ”Nicolae Steinhardt”. În martie 2022 i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al orașului Baia Sprie, iar în 2023 a devenit cetățean de onoare al municipiului Baia Mare.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



1 Comentariu în această postare

  1. Aurora

    Tot respectul pentru munca pe care cu mare drag o slujiți de-a lungul anilor. Spor și sănătate multă, minte luminată sa puteți împărtășiți cu noi tot ce știți. Cu respect și recunoștința Aurora Săbou

    Răspunde

Lasă un comentariu