Share
Pianul este sărbătoritul mondial al zilei de 29 martie

Pianul este sărbătoritul mondial al zilei de 29 martie

Pianul este considerat „regele instrumentelor muzicale”. În fiecare an, pe 29 martie, Ziua Mondială a Pianului unește iubitorii de pian de pe tot globul. E o sărbãtoare tânărã, pusă în calendar abia în anul 2015. Fondatorul Zilei Mondiale a Pianului a fost  muzicianul german Nils Frahm. De ce s-a ales tocmai ziua de 29 martie?! Ei bine, aici e frumusețea şi magia: 29 martie este a 88-a zi a anului, iar pianul are 88 de clape; nici mai multe, nici mai puține! 88 de clape albe şi negre, minunate „jucării” pe portativul vieții pentru muzicienii profesionişti şi amatori.

„Viața e ca un pian: clapele albe sunt momentele fericite, clapele negre sunt momentele triste” spunea Bartolomeo Cristofori, nimeni altul decât inventatorul pianului. Pianul a fost inventat în 1700, purtând inițial denumirea de „clavicembalo col piano e forte”, adică „harpsicord, care poate emite sunete ușoare și tari”. În cele din urmă, numele i s-a scurtat în pian.

Beneficiile cântatului la pian:

– Reprezintă o cale nemaipomenită de a învăța să „citești” notele muzicale.

– Rafinează abilitățile motoare fine și îmbunătățește coordonarea mână-ochi.

– Mărește abilitățile cognitive și intelectuale, inclusiv capacitatea de memorizare.

– Contribuie la sănătatea mentală.

Această zi încurajează pianiștii de toate vârstele și abilitățile să cânte în locuri publice.

Pentru a marca evenimentul din 29 martie, pianiștii oferă concerte gratuite. Alți oameni care iau parte activ la această sărbătoare sunt compozitorii, cântăreții de toate genurile, acordorii și constructorii de piane.

 

Lăcrimioara ZOTA

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu