Share
Ne tot pleacă marii actori: pentru  Anton Tauf, ”mâine nu mai este o zi”

Ne tot pleacă marii actori: pentru Anton Tauf, ”mâine nu mai este o zi”

În luna mai, la Gala UNITER de la Alba Iulia, actorul băimărean Anton Tauf era recompensat  cu Premiul pentru întreaga activitate artistică și pentru cei 50 de ani bătuți pe muchie, pe care i-a dedicat teatrului. Din motive de sănătate nu  a putut veni să-și ridice premiul, dar a transmis un mesaj în care a mulțumit „imenșilor” săi profesori, Beate Fredanov și Octavian Cotescu (a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti, promoţia 1968), ”profesorului de estetică stelară, Nichita Stănescu” și ”reginelor” Silvia Ghelan, Gina Patrichi și Irina Petrescu. Și a glumit, spunând că mai tare decât acest premiu l-a așteptat pe cel pentru debut.

Născut în Baia Mare, la 18 aprilie 1946, Anton Tauf a lipsit din Ardeal doar în vremea studenției, pentru simplul motiv că, atunci,  doar în București era institut de teatru. După absolvire a venit la Cluj Napoca, pe care l-a ”trădat” doar pentru orașul natal, în perioada 1995-2002, când a fost directorul Teatrului Municipal. Asta după ce își făcuse mâna de director chiar la Teatrul Național din Cluj-Napoca (1992-1993). A lucrat cu marii regizori ai teatrului românesc și a creat roluri memorabile, în piese memorabile ale dramaturgiei universale.  A fost actor și regizor.

Pe scena teatrului băimărean încă se joacă piesa pusă în scenă de marele artist: ”Și mâine e o zi”. Din păcate pentru Anton Tauf, ”mâine nu mai este o zi”. S-a stins astăzi, după o grea suferință. Suferim și noi, că ne tot pleacă marii actori.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu