Share
Laura Ghinea, despre expoziția inedită 5A: Artiști din municipiu expun lucrările lor publicului băimărean, până în 15 aprilie! Cine sunt cei cinci!

Laura Ghinea, despre expoziția inedită 5A: Artiști din municipiu expun lucrările lor publicului băimărean, până în 15 aprilie! Cine sunt cei cinci!

Laura Ghinea, despre expoziția inedită 5A: Artiști din municipiu expun lucrările lor publicului băimărean, până în 15 aprilie! Cine sunt cei cinci!

În această perioadă, Colonia Pictorilor Baia Mare găzduiește expoziția 5A, care reunește cinci expoziții personale ale artiștilor Valentin Itu, Ioan Anghel Negrean, Dorel Petrehuș, Oana Pop Popan și Dorel Topan, artiști ce crează actualmente în atelierele Centrului de Artă Contemporană Colonia Pictorilor, pavilionul Reti-Grunwald.

Laura Ghinea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Filiala Baia Mare, a realizat, pentru DirectMM.ro, o radiografie a acestei expoziții, una cu adevărat specială în peisajul artistic autohton.

„Ca și atmosferă generală, cand pășești în Colonia Pictorilor, este, prin excelență, o altă lume. O expoziție de artă îți deschide perspectivele. Ori aici este o osmoză a celor cinci artiști. Ei sunt foarte diferiți, dar cu toate acestea, au puncte comune. E un dialog interesant între lucrări și cred că este important ca băimărenii să își cunoască artiștii. Această expoziție este foarte vizitată și apreciată de public, indiferent de vârstă. Așteptăm grupuri de copii în Săptămâna Verde, să vină să ne viziteze. Indiferent de public, cunoscător sau necunoscător, reacția lor este una apreciativă și chiar la superlativ. Acești artiști sunt recunoscuți ca valoare la nivel național și internațional. Am avut expoziții în Slovacia și Polonia, vom avea și în Italia și Ungaria”, arată pentru DirectMM.ro Laura Ghinea.

Cât privește artiștii, Laura Ghinea arată că toți sunt pictori membrii titulari ai UAP Baia Mare, iar expoziția va fi pe simeze până în 15 aprilie 2023. Iată ce are fiecare! „La Dorel Topan vorbim despre registrul pop art cu care ne-am obișnuit, dar acum avem o tendință mai nouă, actuală, adică întinsă până la abstract. La Oana Pop avem o incursiune de la ceea ce a lucrat acum câțiva ani, când se prevedea un minimalism, acum experimentează materiale noi, juxtapunând bidimensionalul cu tridimensionalul, contrastul de factură lucios-mat. Valentin Itu are același registru de descompunere a imaginii din puncte și recompunerea imaginii, având ca tematică peisajul și elementele naturale.

Ioan Anghel Negrean este prezent cu triptic inspirat din tragedia de la Colectiv, triptic inspirat din Sagrada Familia, dar și triptic cu referință la Covid-19, iar acest lucru arată faptul că artistul este influențat de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, de evenimentele din viața socială și viața personală. Dorel Petrehuș este prezent cu lucrări din creația personală mai veche, dar și din creația personală mai nouă, îmbinând materiale din pânză de sac, colaj, pe suporturi confecționate de artistul însuși, regăsind tematici ale lumii moderne, cum ar fi, spre exemplu, influența politicului asupra socialului”, mai arată Laura Ghinea.

Președintele UAP Baia Mare ne-a făcut o scurtă descriere a fiecăruia dintre artiști. „Dorel Topan (59 ani) a activat ca scenograf la Teatrul Municipal, muzeograf la Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare, este profesor asociat la Colegiul de Arte, prezent la Casa Artmark, la casa de licitații publice din țară și străinătate. Valentin Itu (67 ani) s-a afirmat ca artist la maturitate. Este inginer la bază, dar și-a dezvoltat veleitățile artistice din iubirea pentru frumos și talentul pe care îl are. Ioan Anghel Negrean (69 ani) a fost profesor în Seini și director mulți ani de zile și a fost, timp de două mendate, în anii 90, președintele filialei UAP Baia Mare, a pus, astfel, bazele administrative ale filialei. De asemenea, a fost cadru didactic universitar la Centrul Universitar Nord și muzeograf la Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare. Este membru în Consiliul de Administrație al UAP Baia Mare. Dorel Petrehuș (67 ani) a fost profesor de desen și muzeograf la Muzeul Țării Oașului din Negrești Oaș, este membru al filialei UAP Baia Mare. Este organizator de simpozioane naționale și internaționale de pictură și sculptură. A pus, alături de Remus Vârnav, bazele Muzeului în aer liber din Negrești Oaș. Oana Pop (34 ani), cea mai tânără din expozante, la fel ca și Dorel Topan și Valentin Itu, este absolventă de pictură în Baia Mare. A urmat cursurile de master în Capitală, la Universitatea Națională de Artă, la clasa profesorului Petre Lucaci. Lucrează în domeniul artelor multimedia, adică programare și procesare imagine pe calculator, fapt care se vede ca influență în creațiile sale”, mai arată Laura Ghinea.

Am realizat acest material special cu Laura Ghinea, președintele UAP Baia Mare, referitor la cei cinci artiști, tocmai pentru că vă îndemnăm să vizitați această expoziție inedită!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu