Share
„La steaua care-a răsărit”: În mediul online va avea loc un eveniment cultural susținut de mai mulți artiști maramureșeni

„La steaua care-a răsărit”: În mediul online va avea loc un eveniment cultural susținut de mai mulți artiști maramureșeni

Vineri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, de la ora 19.00, în mediul online – pagina de facebook Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” – va avea loc evenimentul cultural „La steaua care-a răsărit”.

Vor fi prezentate poezii din creația lui Mihai Eminescu –  „La steaua”, „Fiind băiet, păduri cutreieram”, „Glossa” – romanțe și valsuri pe versurile poetului, interpretate de artiștii: Andreea Ghițiu, Ionuț Sima, Diana Topan, Daniela Miheț, Lavina Pașca, Raluca Vasoc, Andreea Agoșton și Mihai Pop. Cu participarea extraordinară a orchestrei și a corpului de balet, sub conducerea muzicală a lui Eduard Albina și coregrafia semnată de Emil Miheț.

„Mai este citită opera lui Eminescu, mai plac versurile sale, ajunse în aproape toate colţurile lumii, şi cât de actuale sunt scrierile sale politice? Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul „Luceafărul” a intrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi chiar unei mici planete.
„Ar fi meritat un Nobel pentru literatură, dar acest premiu nu se acordă postum”, afirma academicianul Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei Române.

Sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi de adaptări, chiar şi o schiţă a unei gramatici sanscrite sau un dicţionar de rime, compun o operă vastă şi originală, lirică, nihilistă, eroică, fantastică, cosmogonică, didactică şi polemică care arată o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a cunoaște multe domenii.

Ca o recunoaștere a valorii culturale a întregii opere eminesciene, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, 15 ianuarie, a fost declarată Ziua Culturii Naționale.

Sub steaua călăuzitoare a Poetului Național Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești, vă invităm să călătorim în lumea poeziei și a muzicii, în cadrul proiectului cultural „La steaua care-a răsărit””, se precizează în descrierea evenimentului.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu