Suzana și Daciana Vlad vor susține concerte extraordinare de pricesne în 12 orașe ale țării - 1 oră în urmă
Lanțul Munților Igniș, o frumusețe aparte a Maramureșului (VIDEO) - 3 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit azi la Mănăstirea Rohia, în fruntea unui sobor de preoți și diaconi - 5 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Episcopal - 6 ore în urmă
Biblioteca „Petre Dulfu” Baia Mare găzduiește vernisajul „Salonului de iarnă” al membrilor Asociației Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” - 6 ore în urmă
40 de copilași au participat la concursul de șah Cupa „Luceafarul” - 6 ore în urmă
2024, an bogat în activități pentru Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare - 8 ore în urmă
Târgul „Nunta de la A la Z” are loc în perioada 14 – 16 februarie - 9 ore în urmă
Ansamblul „Coconii Deseștiului” face înscrieri - 9 ore în urmă
Galeria Hollósy din cadrul Coloniei Pictorilor Baia Mare găzduiește cinci expoziții personale, care pot fi vizitate până la finalul lunii - 11 ore în urmă
La 18 aprilie, întreaga lume sărbătorește monumentele și siturile arheologice
În fiecare an, la data de 18 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Arheologice. Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) a avut inițiativa celebrării, în fiecare an a patrimoniului construit al umanității. Este o organizație profesională neguvernamentală, fondată în anul 1964, ce reunește specialiști și experți care activează în domeniul protejării și valorificării monumentelor și siturilor arheologice. Această zi s-a sărbătorit pentru prima dată, în anul 1982.
Scopul acestei zile este de a atrage atenția opiniei publice asupra diversității, a stării de conservare a patrimoniului imobil, precum și a importanței acestuia în dezvoltarea durabilă a comunităților. Este și o bună oportunitate pentru administratorii monumentelor să-și facă cunoscute patrimoniul și activitatea și, în același timp, să strângă legăturile cu publicul vizitator.
Și în țara noastră există un comitet național ICOMOS, înființat în anul 1970,
care transpune în practică măsurile dispuse și activitățile propuse de consiliul de conducere al organizației. La nivelul întregii țări, există peste 30.000 de monumente de arhitectură, așezări și situri arheologice, înscrise în Lista Monumentelor Istorice (LMI) și care beneficiază de protecția asigurată de cadrul legislativ din domeniu.
Maramureșul stă bine la capitolul monumente și situri. Județul are în patrimoniu monumente de arheologie, de arhitectură, de for public și monumente memoriale și funerare. În ceea ce privește siturile arheologice, Maramureșul deține peste 540.
Lăcrimioara ZOTA