Share
La 18 aprilie, întreaga lume sărbătorește monumentele și siturile arheologice

La 18 aprilie, întreaga lume sărbătorește monumentele și siturile arheologice

În fiecare an, la data de 18 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor Arheologice. Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor (ICOMOS) a avut inițiativa celebrării, în fiecare an a patrimoniului construit al umanității. Este o organizație profesională neguvernamentală, fondată în anul 1964, ce reunește specialiști și experți care activează în domeniul protejării și valorificării monumentelor și siturilor arheologice. Această zi s-a sărbătorit pentru prima dată, în anul 1982.

Scopul acestei zile este de a atrage atenția opiniei publice asupra diversității, a stării de conservare a patrimoniului imobil, precum și a importanței acestuia în dezvoltarea durabilă a comunităților. Este și o bună oportunitate pentru administratorii monumentelor să-și facă cunoscute patrimoniul și activitatea și, în același timp, să strângă legăturile cu publicul vizitator.

Și în țara noastră există un comitet național ICOMOS, înființat în anul 1970,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

care transpune în practică măsurile dispuse și activitățile propuse de consiliul de conducere al organizației. La nivelul întregii țări, există peste 30.000 de monumente de arhitectură, așezări și situri arheologice, înscrise în Lista Monumentelor Istorice (LMI) și care beneficiază de protecția asigurată de cadrul legislativ din domeniu.

Maramureșul stă bine la capitolul monumente și situri. Județul are în patrimoniu monumente de arheologie, de arhitectură, de for public și monumente memoriale și funerare. În ceea ce privește siturile arheologice, Maramureșul deține peste 540.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu