Share
„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXV-a

„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXV-a

Continuăm publicarea pe DirectMM.ro a romanului-foileton „Gravimetrul” de Marian Ilea. Lectură plăcută vă dorim!

 

XXV

Discursul domnului Lutz Korodi cu prilejul decernării premiului Brenner

Mintea omenească iscodeşte necunoscutul. Apar în fiecare zi noutăţi care ajută minţile noastre să mai facă un pas înspre ceva. Acel ceva nedesluşit. Dacă într-o ţară ca America apare o foaie scrisă care se vinde la prăvălii şi e confecţionată din aluat ca s-o poţi citi şi apoi mânca, dacă ziarul Rozoletto se transformă în batistă, după ce-l citeşti, ori Giornale per Fumatori în foiţă de ţigară, e firesc ca noi, locuitorii din Medio Monte, să propunem ceva deo­sebit Imperiului, Europei. De aceea m-am dedicat, timp scurt, dar intens, realizării acestui gravimetru care astăzi constituie prilej de întâlnire şi satisfacţiune. A căuta şi a afla cu siguranţă cum e alcătuit pământul, roca şi filoanele, a citi fără să vezi cu ochiul, aceasta a fost mereu ambiţia şi reuşita acelor zile când m-am privit înăuntrul meu, pentru a ieşi la suprafaţă mai bine ştiutor.

Trăim în aceste zile tristeţi, căci preţul muncii noastre e rău socotit la bursele de metale ale străinătăţii. Suntem şi-n vremea alegerii unor conducători care să ne reprezin­te şi să ne apere. N-avem a ne lăsa, ca locuitori ai oraşu­lui, pradă stricăciunii unor domni. Fără să-i vedem, citindu-le doar acţiunile, folosind un gravimetru care să le cântă­rească opera, cred că nu ne vom lăsa stricaţi de cei rău croiţi. A început, dinspre cei care aspiră a deveni consi­lieri orăşeneşti, ademenirea prin făgăduinţă. Aşa ceva ne scârbeşte şi ne jigneşte simţirea. Această atitudine, care aduce la minunata alegere, se poate transforma în târg, unde care dă mai mult poate să fie ales. Asta nu-i bine. Ar trebui să elaborăm un manual al alegerii. Să-i ascultăm pe toţi, să-i vedem demni, să le descifrăm dorinţele. Aşa era în Medio Monte. Stăpânul e acelaşi. Iar reprezentanţii lui trebuie să nu umble pe căi neiertate. Mulţi vor cheltui în zadar, pentru că noi nu dorim ca să suferim pentru unul care vrea să ajungă în vârf pe căi necinstite.

Cei care vor a ne reprezenta n-au dreptul să ne cum­pere sufletele.

De altfel, cetăţeni din Medio Monte, cel care se vinde nu se va putea simţi bine în mijlocul nostru. Avem nădej­dea că nu se va întâmpla aşa ceva. Vom şti să ne îngrijim de noi. Vom fi feriţi de astfel de primejdii.

Marian ILEA

Citește și

„Gravimetrul” de Marian Ilea, partea a XXIV-a


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu