Share
Expoziția națională „Patrimoniul cultural iconografic din Șchei” va fi vernisată și în Baia Mare

Expoziția națională „Patrimoniul cultural iconografic din Șchei” va fi vernisată și în Baia Mare

Arta sacră din Șcheii Brașovului va fi promovată la nivel național de Muzeul de Etnografie Brașov.

Astfel, patru muzee își dau mâna pentru a promova, la nivel național, icoanele pictate pe sticlă din Șcheii Brașovului. Tezaurul național de artă sacră este scos la lumină de Muzeul de Etnografie Brașov, în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat” și Muzeul Bisericii ”Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov.

Baia Mare și Brașovul vor găzdui în perioada august – noiembrie 2021 expoziția ”Patrimoniul cultural iconografic din Șchei – expoziție națională”, ca urmare a implementării unui proiect inițiat de Muzeul de Etnografie Brașov, finanțat de Consiliul Județean Brașov și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția va cuprinde peste 40 de bunuri culturale din colecția Muzeului de Etnografie Brașov, Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat”, Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș din Baia Mare, Muzeului Bisericii ”Sfântul Nicolae – Prima Școală Românească” din Brașov și aduce în atenția publicului frumusețea, diversitatea tematică a icoanelor realizate în centrul de iconari din Șcheii Brașovului.

Proiectul urmărește să valorifice colecțiile etnografice ale instituțiilor culturale menționate într-un mod atractiv și accesibil publicului larg. De aceea, pe lângă expoziții, se vor organiza conferințe și patru ateliere interactive pentru a aduce la aceeași masă artizanii și specialiștii din domeniu. Lucrările realizate în timpul atelierelor vor fi expuse în cadrul expoziției ”De la simbolurile artei tradiționale, la design-ul actual” și vor putea fi admirate în perioada octombrie – noiembrie la muzeele din Brașov și Baia Mare.

Produsele culturale ale proiectului se vor materiliza într-un catalog de expoziție și un tur virtual al expoziției temporare de la Baia Mare, două filme de popularizare a tehnicilor tradiționale de pictură pe sticlă și pe lemn și într-un material video de prezentare a expoziției din muzeul din Baia Mare. Toate aceste materiale vor fi disponibile pe site-urile și pe paginile oficiale de Facebook ale instituțiilor implicate în proiect, se precizează pe pagina Muzeului de Etnografie Brașov.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu