Share
Ziua Națională a României, cu paradă militară în municipiul Baia Mare; Iată programul manifestărilor în principalele localități din județul Maramureș

Ziua Națională a României, cu paradă militară în municipiul Baia Mare; Iată programul manifestărilor în principalele localități din județul Maramureș

Ziua Națională a României, cu paradă militară în municipiul Baia Mare; Iată programul manifestărilor în principalele localități din județul Maramureș

Ca în fiecare an, de 1 Decembrie, au loc solemnități cu prilejul Zilei Naționale a României. Acestea vor avea loc în principalele localități din Maramureș, iar programul lor este aici.

Cele mai importante acțiuni se organizează în reședința de județ Baia Mare, în cel de-al doilea municipiu al Maramureșului, Sighetu Marmației, dar și în orașul Borșa și în orașul Baia Sprie.

Baia Mare

Instituţia Prefectului- Judeţul Maramureş, Primãria Municipiului Baia Mare şi Garnizoana Baia Mare, organizeazã în data de 1 decembrie 2023, de la ora 11:00, manifestări dedicate Zilei Naționale a României. Ceremonialul militar și religios va începe la ora 11:00 pe Bd. Unirii, în zona Catedralei Episcopale ”Sfânta Treime” și va debuta cu întâmpinarea prefectului județului Maramureș, prezentarea onorului, salutarea Drapelelor de Luptă și trecerea în revistă a Detașamentului de Onoare. Autoritățile județene și locale, împreună cu comandanții unităților militare din Garnizoana Baia Mare, vor depune coroane de flori la monumentele reprezentative din municipiul reședință de județ. După Intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios și prezentarea alocuțiunilor de către autorități, va avea loc defilarea Detașamentului de Onoare și a tehnicii militare. Pentru buna desfășurare a ceremonialului militar și religios de Ziua Națională a României, vor fi luate măsuri pentru a evita parcarea și staționarea vehiculelor pe Bd. Unirii, între intersecția cu Bd. Republicii și intersecția cu strada Hortensiei, respectiv Bd. Republicii-tronson intersecția cu strada Vasile Alecsandri până la intersecția cu Bd. Unirii, începând cu data de 30 noiembrie ora 08:00 și până în data de 1 decembrie, ora 18:00. Circulația rutieră va fi restricționată pe Bd. Unirii – tronson intersecția cu Bd. Republicii și intersecția cu strada Hortensiei, respectiv tronson intersecția Bd. Unirii – Bd. Republicii și intersecția cu strada Vasile Alecsandri, în data de 1 decembrie, între orele 08:00-18:00. Adresăm cetățenilor rugămintea de a ține cont de recomandările agenților de poliție care vor asigura măsurile de fluidizare a traficului rutier în zona desfășurării ceremonialului militar și religios.

Sighetu Marmației

Sighetu Marmației sărbătorește Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2023! Pe data de 1 Decembrie se vor împlini 105 ani de la Marea Unire din 1918, pagină sublimă a istoriei românești. Evenimentele vor începe la ora 12,15. Se vor depune coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor Căzuți pentru Reîntregirea Neamului din Cimitirul Ortodox de pe strada Rodnei și la Cimitirul Martirilor Neamului sau Cimitirul Săracilor. La ora 13,00, activitățile vor continua la Bustul Academicianului Dr. Ioan Mihaly de Apșa (Scuarul Curtea Veche). În cadrul adunării solemne, se va intona imnul de stat al României și se va oficia un Te Deum de Protopopiatul Ortodox Român și reprezentantul Vicariatului Ortodox Ucrainean. Vor susține alocuțiuni primarul Vasile Moldovan și șeful Secției de Istorie și Arheologie a muzeului Maramureșean din Sighetu Marmației, Alin Pralea. Va avea loc spectacolul omagial „Uniți sub tricolor”, susținut de Școala de Artă Gheorghe Chivu din cadrul Centrului Cultural Sighetu Marmației și se va vernisa expoziția „Încoronarea suveranilor României Mari, Alba Iulia, 15 octombrie 1922”, Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Maramureșean.

Borșa

Ziua Națională a României va fi marcată și sărbătorită la Telegondola și Pârtia Olimpică. Pentru prima dată în istoria orașului, se va deschide oficial sezonul de schi în luna Noiembrie. Pe 30 Noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, sunteți așteptați la Pârtia Olimpicâ. 4 zile de schi, distracție și sărbătorirea Zilei Naționale la „cote înalte”, la 1633 metri altitudine, pe platoul de la stația sosire telegondolă. S-a pregătit mâncare fină, muzică bună și multă distracție.

Baia Sprie

Ziua Națională a României va fi marcată pe 1 Decembrie printr-un Te Deum și Ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Piața Libertății care vor avea loc în centrul vechi al orașului de la ora 12,00. Va fi alături de cei prezenți Fanfara Stibina din Tăuții Măgherăuș dirijată de Iosif Kovacs și Corala bărbătească a parohiei ortodoxe Șișești dirijată de Pr. Gabriel Chiuzbăian. Ziua Marii Uniri și însemnătatea ei istorică pentru întreaga Românie, dar și pentru Baia Sprie, va constitui subiectul unui simpozion găzduit de Casa de Cultură Baia Sprie începând cu ora 13,00. Iar lista poate continua cu alte localități din Maramureș. Peste tot vor avea loc diverse activități.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu