Share
Ziua Internațională a Animalelor: Foarte mulți maramureșeni sunt părinți pentru câte un prieten blănos care le face viața mai frumoasă și fericită!

Ziua Internațională a Animalelor: Foarte mulți maramureșeni sunt părinți pentru câte un prieten blănos care le face viața mai frumoasă și fericită!

Ziua Internațională a Animalelor: Foarte mulți maramureșeni sunt părinți pentru câte un prieten blănos care le face viața mai frumoasă și fericită!

Ziua Mondială a Animalelor este o zi internațională de acțiune pentru drepturile animalelor și bunăstarea lor sărbătorită în fiecare an pe 4 octombrie, zi de sărbătoare a Sfântului Francisc de Assisi, patronul spiritual al animalelor.

Misiunea Zilei Mondiale a Animalelor este „de a ridica statutul animalelor, în scopul de a îmbunătăți standardele de bunăstare de pe glob. Constituirea sărbătorii Zilei Mondiale a Animalelor mișcarea pentru bunăstarea animalelor, mobilizându-le într-o forță globală pentru a face lumea un loc mai bun pentru toate animalele. Este sărbătorită în diferite moduri în fiecare țară, indiferent de naționalitate, religie, credință sau ideologie politică. Prin creșterea gradului de conștientizare și educație putem crea o lume în care animalele sunt întotdeauna recunoscute ca ființe simțitoare, iar respectarea deplină a lor este întotdeauna răsplătită”, arată worldanimalday.org.uk, pagina oficială.

Ziua Mondială a Animalelor a fost inițiată de către Heinrich Zimmermann care a organizat prima Zi Mondială a Animalelor pe 24 martie 1925 la Palatul Sporturilor⁠ din Berlin, Germania. Peste 5.000 de persoane au participat la acest prim eveniment. Evenimentul a fost programat inițial pentru data de 3 octombrie, pentru a se alinia cu sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, patronul spiritual al ecologiei, cu toate acestea, locul nu a fost disponibil în acea zi. Evenimentul a fost mutat pe 4 octombrie, pentru prima dată în 1929. Inițial, el a avut loc numai în Germania, Austria, Elveția și Cehoslovacia. În fiecare an, Zimmermann a lucrat neobosit pentru promovarea Zilei Mondiale a Animalelor. În cele din urmă, în mai 1931, la Congresul Internațional de Protecție a Animalelor de la Florența, Italia, propunerea lui de a face din 4 octombrie, Ziua Mondială a Animalelor, o sărbătoare universală, a fost unanim acceptată și adoptată ca rezoluție, arată worldanimalday.org.uk, pagina oficială. „Ziua internaţională a animalelor nu este doar un omagiu adus tuturor necuvântătoarelor şi oamenilor care le iubesc şi le respectă, ci şi un prilej de a reflecta asupra rolului pe care ni l-a încredinţat Natura. Suntem datori cu toţii să înţelegem că Omul nu este stăpânul absolut al Pământului, dar este cel care are puterea şi menirea de a conduce, cu raţiune şi responsabilitate, destinele planetei”, se arată pe site-ul Ministerului Mediului din România.

În 2004, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 205, modificată prin Legea nr. 9/2008 şi prin Legea nr. 171/2017, act legislativ care reglementează măsurile necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără deţinător. La alineatul (2) al articolului 17, se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Uneori este citat, în mod incorect, că Ziua Mondială a Animalelor a început în 1931, la o convenție a ecologiștilor din Florența, Italia, care a dorit să evidențieze situația speciilor pe cale de dispariție, explică cele două site-uri internaționale boston.com și english.sina.com. Astăzi, Ziua Mondială a Animalelor este un eveniment global pentru unirea mișcărilor de protecție a animalelor, condusă și sponsorizată de către Marea Britanie, prin Naturewatch Foundation creată în 2003, explică naturewatch.com.

În Maramureș sunt mulți iubitori de animale. Doar că se întâmplă și ca iubirea să fie limitată atunci când vorbim despre îngrijirea lor, așa cum se cuvine. Adăposturile ar trebui sa fie goale, străzile fără animale, abandonurile sa nu existe. Oamenii mai responsabili și drepturile animalelor sa fie respectate la fel că și cele ale oamenilor. Sunt mulți activiști care luptă pentru asta, luptă pentru bunăstarea lor și poate, mentalitatea generațiilor viitoare se va schimba. De cealaltă parte, sunt mulți maramureșeni care au transformat conceptul de iubire pentru animale în realitate pură. Ei au devenit părinți, nu stăpâni, pentru cei care le fac zilnic viața mai frumoasă. Îngrijirea lor este importantă, iar calitatea vieții tuturor crește. Este fapt dovedit că cei care sunt părinți de animale sunt mai sănătoși și mai fericiți, iar viața lor este mai împlinită. Pisicile și câinii sunt emițători de energie pozitivă. Iar îngrijirea lor îi face pe părinții lor mult mai responsabili în acțiunile lor. Tocmai de aceea, recomandarea specialiștilor este să oferi o șansă la o viață mai bună unui mic animăluț, iar astfel și tu te vei simți mai bine și mai împlinit. În plus, mai sunt și celelalte animale care sunt sărbătorite astăzi, cele care sunt departe de a fi domesticite. Dar prezența lor în natură mențin starea de sănătate și de siguranță a planetei. Omul a reușit de multe ori să denatureze lanțuri trofice, prin incursiunile sale, dar natura, prin animale, au reușit să o stabilească la loc. Tocmai de aceea, Ziua Internațională a Animalelor, prin conștientizarea importanței acestora, este realmente benefică pentru toată lumea!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu