Share
Vremea razna în Maramureș: După temperaturi resimțite de 43 grade au venit ploi de 170 l/mp în munți și grindină cu diametrul maxim de 5 cm

Vremea razna în Maramureș: După temperaturi resimțite de 43 grade au venit ploi de 170 l/mp în munți și grindină cu diametrul maxim de 5 cm

Am avut în Maramureș parte, zilele acestea, de un întreg alai de fenomene meteorologice total neobișnuite. Am trecut brusc de la valori termice care rivalizează cu recordurile istorice ale lunii iunie (dacă nu cumva le-au și depășit) la cantități de apă uriașe căzute în unele zone.

Încă de la începutul săptămânii s-a remarcat o creștere treptată a valorilor termice, vârful fiind atins în zilele de joi, 24 iunie și vineri, 25 iunie. Nu degeaba meteorologii au emis, în premieră pentru regiunea noastră, cod roșu de caniculă și disconfort termic. Și nu trebuie să uităm că vorbim despre luna iunie.

În data de 24 iunie, valorile termice maxime au fost de 35,2 grade în municipiul Baia Mare, 34,2 grade în municipiul Sighetu Marmației, 33,5 grade în orașul Târgu Lăpuș, 32,1 grade în comuna Ocna Șugatag și 23,5 grade la stația meteo Iezer. Numai că temperatura resimțită maximă a fost de la 29 grade la stația meteo Iezer la 37-39 grade și chiar 41 grade în localitățile amintite, recordul zilei fiind în Baia Mare. Indicele de temperatură-umezeală a ajuns la aproape 70 unități la stația meteo Iezer, iar apoi nu numai că l-a depășit la stațiile meteo de mai sus, dar a avut o valoare maximă de 83,4 unități în Baia Mare.

În data de 25 iunie, vremea a fost la fel de caldă, iar ea a venit după o noapte tropicală în care am avut minime de 14,7 grade la stația meteo Iezer, respectiv de 17,2 la Târgu Lăpuș, 18,4 la Ocna Șugatag, 19,7 la Sighetu Marmației și de 20,6 în Baia Mare. Bun, să revenim la ziua de 25 iunie. Valorile termice maxime au fost de 35,5 grade în municipiul Baia Mare, 35,7 grade în municipiul Sighetu Marmației, 33,2 grade în Târgu Lăpuș, 32,7 grade în Ocna Șugatag și 23,6 grade la stația meteo Iezer. Așa cum probabil ați dedus deja, temperatura resimțită a fost mult mai mare. De la 27 grade la stația meteo Iezer la 37-39 grade în localitățile amintite, recordul zilei fiind în Baia Mare, de 42-43 grade. Imaginați-vă că la nivelul asfaltului încins temperatura resimțită a fost mult mai mare decât în stațiile meteo, atingând și depășind lejer 50 grade. Indicele de temperatură-umezeală a ajuns la aproape 70 unități la stația meteo Iezer, iar apoi l-a depășit din nou la toate stațiile meteo amintite mai sus, înregistrând o valoare maximă de 83,6 unități în municipiul Baia Mare.

Este interesant însă ceea ce s-a întâmplat în a doua parte a zilei. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a înlocuit codul roșu de caniculă emis inițial pentru 24 și 25 iunie și l-a transformat în 25 iunie în portocaliu. Astfel, începând cu orele amiezii, ANM a început să emită coduri roșii nowcasting, care se dau pentru fenomene imediate periculoase care depășesc local avertizarea inițială de cod portocaliu. Primul cod roșu nowcasting valabil pentru Maramureș a intrat în vigoare la ora 15.30 și a vizat strict zona de munte situată la o altitudine mai mare de 1.800 metri. Apoi, au fost emise coduri unul după altul, din oră în oră, fiind afectate localități din toată zonele nordică, estică, nord-estică, iar apoi sud-vestică a județului Maramureș. La un moment dat, ANM anunța că în zona montană înaltă, se cumulaseră în aproximativ patru ore circa 170 l/mp de apă, ceea ce este uriaș. Nu este, așadar, de mirare, că au fost emise și coduri, de diferite culori, de pericol de inundații. (Vezi toate avertizările nowcasting AICI!). Cantitatea maximă de apă căzută într-o zonă locuită a fost, însă, în cele din urmă, de 26,5 l/mp, la Luhei, Poienile de sub Munte. Tot aici, însă, a căzut și grindină, care a avut un diametru maxim de aproximativ 5 centimetri. În ceea ce privește viteza vântului, la Ocna Șugatag a fost cea mai mare viteză a vântului, 58 km/h, însă vorbim despre zonă locuită. În zona înaltă, rafalele au fost de 90-100 km/h.

În jurul miezului nopții și apoi, preț de trei-patru ore, au căzut averse în aproximativ tot județul, inclusiv municipiul Baia Mare. De altfel, la orele serii, a putut fi urmărit un adevărat spectacol al naturii, cu descărcări electrice concomitente, fulgerele fiind tot mai ușor de urmărit odată cu lăsarea întunericului. Din păcate, în unele zone, spectacolul furtunilor nu a fost unul plăcut.

În Vișeu de Jos, a izbucnit un incendiu într-o gospodărie, după ce o anexă a fost lovită de trăznet, fiind nevoie de intervenția ISU Maramureș. Iar la Repedea două podețe au fost afectate, după ce au fost colmatate de scurgerile de pe versanți, care au antrenat transportul de aluviuni, material lemnos și pietris. Acolo s-a intervenit deja acolo. În plus, 12,5 km de drum comunal au fost spălați de torenți și șuvoaiele de apă. Linia Mocăniței a fost parțial spălată de apă, însă momentan nu există un raport trimis către CJSU. Probabil vor sosi rapoarte de constatare din partea mai multor unități administrativ-teritoriale. Vinovată pentru toate aceste pagube și pentru schimbarea, în sine, a vremii, în mod brutal, este masa de aer care a făcut prăpăd în Cehia. Sigur, am avut noroc că fenomenele meteorologice nu a avut același nivel de severitate. Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, a arătat, la digi24.ro, că este una dintre cele mai puternice tornade din istoria continentală. „Este un fenomen rar în Europa, ce s-a întâmplat în Cehia. Mai ales, ținând cont de intensitatea acestei tornade. Am estimat ca fiind de o intensitate pe scara Fujita între gradul 3 și 4, dintr-un maxim de 5. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru continentul european”. Problema este că tot mai multe voci din rândul climatologilor ne atrag atenția că ar trebui să ne obișnuim cu astfel de fenomene. Să nu uităm momentele 17 septembrie 2017 și 28 mai 2019. Atunci, două minitornade (mezociclon) au lovit Maramureșul. Vă dați seama că acelea nu au fost tornade și câte pagube au făcut în Baia Mare!…

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu