Share
Actualizare 7: Vremea este razna: Coduri roșii nowcasting de ploi torențiale valabile pentru mai multe zone din Maramureș. Atenție, pericol major de inundații!

Actualizare 7: Vremea este razna: Coduri roșii nowcasting de ploi torențiale valabile pentru mai multe zone din Maramureș. Atenție, pericol major de inundații!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod roșu de tip nowcasting pentru Maramureș.

Vizată este zona de munte de peste cota de 1800 de metri.

Codul roșu este valabil vineri, 25 iunie, de la ora 15:30 până la ora 16:30.

Se vor semnala : averse torențiale ce vor acumula 40…50 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în ultima oră 40…50 l/mp, vijelie, grindină de medii și posibil mari dimenisuni, frecvente descărcări electrice.

ACTUALIZARE – Un nou cod roșu a fost emis pentru intervalul orar 16.30 – 17.30. Vizate sunt tot zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Poienile de Sub Munte, Repedea. Se vor semnala : averse torențiale ce vor acumula peste 40…50 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în ultima oră 40…50 l/mp, vijelie, grindină de medii și posibil mari dimenisuni, frecvente descărcări electrice.

ACTUALIZARE 2 – Un nou cod roșu, valabil în intervalul orar 17:30 – 18:30. Afectate sunt Poienile de sub Munte și zona de munte de peste cota 1800 m.

Se vor semnala : averse torențiale ce vor acumula peste 40…50 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în ultimele 3 ore peste 100…110 l/mp (!!!!), grindină de medii și posibil mari dimenisuni, vijelie, frecvente descărcări electrice.

ACTUALIZARE 3 – Un nou cod roșu, valabil în intervalul orar 18:30 – 19:30. Afectată este în continuare zona de munte de peste cota 1800 m.

În plus, avertizare sunt localitățile Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Moisei, Vișeu de Jos, Ruscova, Bistra, Repedea, Leordina. Se vor semnala: averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în ultimele ore peste 150…170 l/mp (putem vorbi despre un record al ultimelor luni!!!!), grindină de medii și posibil mari dimenisuni, vijelie, frecvente descărcări electrice.

ACTUALIZARE 4 – Pericol de inundații în nordul Maramureșului, astfel că și hidrologii au emis cod roșu nowcasting. Redăm avertizarea mai jos! În acest text veți găsi toate avertizările de tip nowcasting, adică cele care indică fenomene imediate periculoase. Celelalte avertizări meteorologice și hidrologice care nu sunt de fenomene nowcasting si care au caracter mai general le găsiți AICI!

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL

Bazine afectate:

Ruscova (afluent al râului Vișeu)

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 25.06.2021 ora 17:45 – 25.06.2021 ora 24:00

COD ROŞU

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinele hidrografice: Ruscova (afluent al râului Vișeu), județul Maramureș.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Ruscova – bazin superior amonte S.H. Luhei.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

ACTUALIZARE 5 – ANM mai emite un cod roșu, venit în prelungirea celuilalt deja existent.

COD : ROSU
Valabil până la ora 22:30
Județul Maramureş: : zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Maramureş: Borșa, Vișeu de Sus, Poienile de Sub Munte, Moisei, Vișeu de Jos, Repedea, Săcel;
Se vor semnala : averse torențiale ce vor acumula peste 40…50 l/mp – în zona avertizată s-au acumulat în ultimele trei ore peste 60…70 l/mp, grindină de medii dimensiuni, vijelie, frecvente descărcări electrice.

ACTUALIZARE 6 – Probleme și în alte zone.

COD : ROSU
Valabil de la ora 22:05 până la ora 23:30
Județul Maramureş: : zona de munte de peste cota 1800 m;
Județul Maramureş: Târgu Lăpuș, Ieud, Suciu de Sus, Cupșeni, Cernești, Lăpuș, Dragomirești, Băiuț, Botiza, Groșii Țibleșului;
Se vor semnala : vijelie puternica, intensificări ale vântului cu rafale de peste 90 km/h, averse torențiale ce vor acumula peste 40…50 l/mp, grindină, frecvente descărcări electrice.

ACTUALIZARE 7 – A mai fost emisă o alertă de tip nowcasting de către hidrologi!

FENOMENELE VIZATE:

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE

Bazine afectate:

Râurile din bazinele hidrografice: Tisa – sector aval S.H. Valea Vișeului (intrarea in țară)

ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE

COD GALBEN

MOMENTUL PRODUCERII FENOMENELOR VIZATE:

Data: 25.06.2021 ora 23:15 – 26.06.2021 ora 12:00

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile bazinele hidrografice: Tisa – sector aval S.H. Valea Vișeului (intrarea in țară), județul: Maramureș.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Momentan ANM nu a mai emis vreun alt cod roșu. Trebuie spus însă că până în jurul orei 04.00 vom avea ploi însemnate cantitativ în întreaga regiune Maramureș. Pe alocuri se vor semnala descărcări electrice. Apoi va avea loc o acalmie a vremii. Cerul va redeveni mai mult senin. Sâmbătă, 26 iunie, încă ne aflăm sub incidența unor avertizări meteorologice și hidrologice, pe care le găsiți AICI! Însă, acestea se vor manifesta pe arii restrânse. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu