Share
Vești bune: Aparatură medicală nouă în valoare de aproape un milion de euro la Spitalul Municipal Sighetu Marmației. Unele echipamente sunt pentru ATI

Vești bune: Aparatură medicală nouă în valoare de aproape un milion de euro la Spitalul Municipal Sighetu Marmației. Unele echipamente sunt pentru ATI

Vești bune vin din Sighetu Marmației. Reprezentanții Spitalului Municipal Sighetu Marmației au anunțat luni, 23 noiembrie, că a început să sosească aparatura medicală finanțată din fonduri nerambursabile de la UE.

Este vorba despre două din cele patru proiecte aprobate pe programul ENI-CBC 2014-2020, respectiv cele de pe HUSKROUA, proiectul 1702/8.2/0105 si proiectul 1702/8.2/0106.

Astfel, până în prezent au fost recepționate următoarele :
– 4 aparate de ecografie (CPU, Laboratorul de Radiologie și imagistică medicală, Secția Obstetrică-Ginecologie, Secția Neonatologie);
– 1 biomicroscop – Secția Oftamologie;
– 2 aparate EKG – CPU;
– 1 aparat ventilație mecanică – CPU;
– 1 aparat vizualizare vene CPU;
– 1 încalzitor perfuzii – CPU;
– 1 sistem automat pentru resuscitare cardio-pulmonară – CPU;
– 1 electrocauter sigilare vasculară – Secția Chirurgie generală;
– 1 fierăstrău electric gips – Secția Ortopedie-Traumatologie;
– 2 motoare de osteosinteză – Secția Ortopedie-Traumatologie;
– 10 injectomate – Secția ATI;
– 1 videolaringoscop – Secția ATI;
– 1 lavoar cu apă sterilă – Secția ORL;
– 1 lampă UV – Secția ORL;
– 1 injectomat substanță de contrast – Laboratorul de Radiologie și imagistică medicală;
– 2 pulsoximetre – Secția Neonatologie.

„Livrarea echipamentelor medicale continuă. În această săptămână urmând să sosească patru aparate de ventilație mecanică și 14 monitoare de funcții vitale pentru secțiile ATI, CPU, Ortopedie-Traumatologie si Chirurgie generală. Valoarea totală a echipamentelor medicale din cadrul celor două proiecte, HUSKROUA 1702/8.2/0105 si 1702/8.2/0106, pentru care au fost demarate proceduri conform legislației în vigoare, este de cca. 950.000 EUR”, au explicat reprezentanții Spitalului Municipal Sighetu Marmației.

# Se caută soluții pentru modernizarea din temelii a Spitalului Municipal Sighetu Marmației

Însă, autoritățile locale iau în calcul și noi metode de dezvoltare a infrastructurii sanitare din municipiul de pe Tisa. Este vorba despre resistematizarea întregului Spital Municipal, în condițiile în care, în prezent, activitatea se desfășoară, în prezent, în sistem pavilionar. O sursă de finanțare va fi căutată în cursul anului viitor. Dorința este de a avea un nou Centru de Primiri Urgențe și un nou bloc operator.

Edilul din Sighetu Marmației a participat la un workshop în cursul săptămânii trecute chiar la Institutul „Matei Balș”, unde s-a expus această oportunitate.

„De multa vreme asteptam o solutie pentru Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei. Activitatea se desfasoara la aceasta data in sistem pavilionar, in cladiri improprii, unele dintre ele avand o vechime de peste 100 de ani. Ne dorim un spital modern care sa vina atat in sprijinul personalului medical care-si desfasoara activitatea in spital dar mai ales in sprijinul locuitorilor din Maramuresul Voievodal si nu numai. La data de 18 noiembrie 2020 am participat la Workshop-ul Medicina, Administratie si Energie organizat in cadrul Institutului National de Boli Infectioase „Prof.dr.Matei Bals”, organizat de catre Academician Prof.dr.Adrian Streinu Cercel, Prof.dr.Mihai Radu si arh.George Mihali, eveniment la care pe ordinea de zi s-a aflat si subiectul „Oportunitati pentru construire, finantare si cercetare a unui Spital Municipal in Sighetu Marmatiei”, ocazie cu care am avut discutii aplicate privind solutii de implementare a proiectului de construire a unui spital in Sighetu Marmatiei”, a punctat Vasile Moldovan, primarul municipiului Sighetu Marmației.

DirectMM.ro

Lasă un comentariu