Share
Veste bună: Casa Memorială „Elie Wiesel” va intra într-un amplu proces de reabilitare. Finanțarea, printr-un proiect transfrontalier. Ce lucrări se vor realiza

Veste bună: Casa Memorială „Elie Wiesel” va intra într-un amplu proces de reabilitare. Finanțarea, printr-un proiect transfrontalier. Ce lucrări se vor realiza

Vești bune pentru iubitorii de cultură. Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sighetu Marmației va beneficia de ample lucrări de reabilitare. Anunțul a fost făcut public de autoritățile din municipiul de pe Tisa.

Casa Memorială Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei va intra într-un amplu proces de reabilitare, banii necesari intervenţiilor fiind atrași din fonduri europene. Muzeul Maramureșan a câștigat în calitate de partener, proiectul intitulat ”JCulture”, proiect depus în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria – Slovacia – Romania – Ucraina 2014-2020 la finele anului trecut, au explicat autoritățile.

„Este vorba despre un proiect cultural cu perspectivă mai largă, în cadrul căruia obiectivul principal este restaurarea Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei. Proiectul ”JCulture” a fost gândit în oglindă, Sighetu Marmaţiei – Ivano Frankivsk şi îşi propune ca prin intervenţiile la obiectivele de interes turistic şi prin crearea de materiale informative, să promoveze moștenirea culturală evreiască din cele două orașe partenere, restaurarea obiectivelor de patrimoniu istoric şi introducerea lor în circuitul turistic. Valoarea totală a proiectului este de 258.982,04 €, Municipiului Sighetu Marmaţiei fiindu-i alocată suma de 160.000 €.

Lucrările de restaurare a Casei Memoriale Elie Wiesel, situată pe strada Tudor Vladimirescu nr. 1 vizează atât interiorul cât şi exteriorul edificiului. Vor fi efectuate intervenţii de reînnoire a unei părţi expoziţionale, va fi amenajată şi dotată cu iluminat care să o pună în valoare, curtea interioară şi vor fi executate reparaţii şi intervenţii la drenajul apei din curte. De intervenţii de restaurare va beneficia şi casa evreiască din Poienile Izei conservată în Muzeul satului maramureșean. În oglindă, acelaşi tip de acţiuni vor fi intreprinse la una dintre sinagogile din oraşul ucrainean Ivano Frankivsk. Tot în cadrul acestui proiect vor fi publicate broşuri, vederi, cărţi poştale şi va fi conceput şi deschis spre public un tur evreiesc, atât la Sighet cât şi în Ivano Frankivsc. Marcajele acestui tur vor fi atât în format fizic, cât si unul on-line bazat pe cele mai noi tehnici de cartografiere. De asemenea va fi organizat un festival al culturii iudaice la care vor participa invitaţi din ţară, dar si din străinătate. Perioada de implementare a proiectului este de 12 luni calendaristice de la semnarea contractului de finanţare”, au arătat autoritățile sighetene.

Trebuie să mai spunem și faptul că Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, s-a născut pe 30 septembrie 1928 în Sighetu Marmaţiei, ca al treilea copil și singurul băiat dintre cei patru copii ai lui Șlomo și Sara Wiesel, o familie de evrei care aveau o băcănie în oraş. În acea perioadă 38,6% din locuitorii Sighetului, erau evrei, reamintesc specialiștii în domeniu.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu