Share
Vâltoarea, „mașina de spălat” din mijlocul naturii

Vâltoarea, „mașina de spălat” din mijlocul naturii

Maramureșul deține numeroase obiective turistice frumoase și interesante. Printre locurile pe turiștii aleg să le viziteze se numără și acelea în care se află vâltori.

Vâltoarea este „mașina de spălat” din mijlocul naturii, ecologică și foarte utilă chiar și în zilele noastre.

„Maramureșul Istoric se evidențează astăzi nu doar prin construcțiile unice de lemn, prin folclorul original și tradițiile încă viu păstrate, ci și prin vâltori.

Aceste instalații constituie o dovadă a ingeniozității și adaptabilității locuitorilor de la munte la condițiile, adeseori vitrege, din zonele cu o climă și un relief mai dificile.

Situat într-o zonă montană, Maramureșul este străbătut de numeroase cursuri de apă, care au permis locuitorilor să amenajeze numeroase vâltori.

Cum funcționează? În acea pâlnie se formează un vârtej foarte bine oxigenat care spală pe cale naturală, fără detergenți, textilele din fibre naturale.

Datorită faptului că sunt și azi utile, vâltorile continuă să supraviețuiască modernității”, informează Constantin Ioan Lazu, inițiatorul proiectului Maramureșu’ Meu.

L.C.H.

Foto Josef Budean – Vâltoare din Săpânța

„Maramureşu’ Meu” – proiectul de suflet al unui maramureșean care locuiește departe de casă; „Nu am plecat niciodată din el, cu sufletul sau cu gândul”

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu