Share
Urmele trecutului în Sighetu Marmației: Un indicator plasat pe clădirea școlii abandonate de pe Câmpu Negru, dovada vie a cele mai mari viituri de pe râul Iza (FOTO)

Urmele trecutului în Sighetu Marmației: Un indicator plasat pe clădirea școlii abandonate de pe Câmpu Negru, dovada vie a cele mai mari viituri de pe râul Iza (FOTO)

Natura dezlănțuită „a recompensat” cu furie, adeseori, comportamentul irațional al omului față de mediul înconjurător. Iar „recompensa” s-a manifestat în multe feluri. Viiturile sunt unele dintre ele, iar Maramureșul nu este defel străin de astfel de fenomene.

În ultima sută de ani, regiunea noastră a fost scena unor inundații violente, însă, parcă, anul 1970 a rămas adânc înțepenit în memoria comunitară din cauza recordurilor istorice. Tot Maramureșul a fost lovit de precipitații abundente în acea primăvară.

În Sighetu Marmației, la început de mai, o viitură produsă pe râul Iza ar putea fi cea mai mare înregistrată în istorie. Dovada vie a acelui moment a rămas inscripționată pe peretele fostei Școli nr. 11, fostă structură a Școlii nr. 2 din municipiul de pe Tisa, situată în zona Câmpu Negru. Clădirea se află, în prezent, în stare avansată de degradare.

Profesorul Sorin Hotea a notat, pe o rețea de socializare, despre acest indicator cu nivelul maxim atins de râul Iza la viitura din 10 mai 1970. „Este cel mai mare nivel înregistrat și documentat pe acest râu, probabil. Indicatorul este plasat pe clădirea școlii de pe str. Câmpul Negru, azi închisă. De precizat că această clădire se află la 110 metri de malul râului, iar Iza este un râu mic, cu debitul mediu de 16 mc/s la vărsarea în Tisa, punctul de confluență fiind la doar 2 km în aval”, a scris Sorin Hotea.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu