Share
Un profesionist al catedrei: Ioan Băban, specialistul handbalului maramureșean care a educat tinerele talente, a împlinit 70 ani! O viață în Sport!

Un profesionist al catedrei: Ioan Băban, specialistul handbalului maramureșean care a educat tinerele talente, a împlinit 70 ani! O viață în Sport!

Un profesionist al catedrei: Ioan Băban, specialistul handbalului maramureșean care a educat tinerele talente, a împlinit 70 ani! O viață în Sport!

Ziua de 27 ianuarie 2023 este specială pentru profesorul emerit Ioan Băban, întrucât împlinește vârsta de 70 ani. Din aceștia, 50 i-a închinat profesiei, sportului și catedrei.

Ioan Băban este cel mai medaliat antrenor român de handbal feminin din toate timpurile. A ales o carieră în sport în detrimentul unei facultăţi de filologie, aşa cum îşi doreau părinţii lui pentru el. Născut în 1953 în comuna Pomi, județul Satu Mare, Ioan Băban a obținut prima medalie de argint ca antrenor în 1986, la Campionatul Național de Juniori III. Au urmat apoi alte 25 de medalii de aur, argint și bronz dintre care 8 cu reprezentantivele României la diferite competiții oficiale.

A obţinut şi un titlu mondial, în 1995, în Brazilia, când România a devenit campioană mondială la tineret. Era secund la echipa de fete, alături de Constantin Cojocaru. După această realizare notabilă, Ioan Băban a ales să antreneze în Italia, unde a obținut argintul și bronzul în Campionatul național și alte trei medalii de argint în Cupa Italiei. A revenit apoi în țară și, alături de HCM Baia Mare, a câștigat în 2015 Supercupa României, iar în anul 2016 argint la Liga Naţională. Palmaresul lui Ioan Băban se scrie la superlativ: 30 de turnee internaţionale, de 22 ori pe podium: 9 locul I, 6 locul II, 7 locul III, iar în perioada 1989-1995 şi 2008-2010: 155 de jocuri: 97 victorii, 8 egaluri, 50 pierdute.

În 19 octombrie 2022, a avut loc lansarea cărții Ioan Băban, 50 ani dedicați sportului și catedrei”, semnată de Grigore Ciascai și Mircea Paușeniuc. „Vreau să vă salut pe toți care sunteți în sală, colegi, profesori, sportivi, părinți, și vă mulțumesc că ați venit în acest moment când a venit momentul să fac un bilanț după… doar 50 ani. Sunt mulți, sunt puțini?! În 14 septembrie 1972, am început cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din Suceava. Din acea dată, totul a fost canalizat către sport și către catedră, fiindcă în facultate înveți și cum să predai. 50 ani, sunt mulți, sunt puțini 50 ani?! Vreau să vă spun că am fost sortit pentru a face handbal! În 1964, nașul meu de botez din Pomi, de unde sunt eu, m-a luat de mânuță și m-a dus la al doilea televizor din sat, erau doar două de toate, ca să văd, ce credeți? Finala Campionatului Mondial de Handbal, finală câștigată de România! Așadar, prima emisiune văzută a fost finala Campionatului Mondial. Apoi, am văzut mai multe! Iar în 1967 a venit la Pomi domnul profesor Nelu Brumar. Noi nu avem profesor de educație fizică la Pomi, am avut un parc mare, cu de toate, și dânsul nu era de educație fizică, era de fizică-chimie. Dânsul mi-a pus mingea de handbal în mână. Am făcut un teren de handbal pe latul terenului de fotbal. De atunci țin handbal alături de mine”, arată profesorul Ioan Băban la lansarea cărții. La mulți ani sănătoși!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu