În ciuda vremurilor moderne, cântecul, jocul și portul tradițional maramureșean sunt duse mai departe cu drag și respect - 7 minute în urmă
Elevii sunt invitați să se înscrie la cea de-a IV-a ediție a Proiectului Eparhial Cultural-Teologic „Mihai Eminescu – poet român al rugăciunii și meditației” - 46 minute în urmă
Fotograful maramureșean Ilie Tudorel vernisează la Madrid expoziția „Comorile României” - 4 ore în urmă
PS Timotei Sătmăreanul a slujit în această duminică la Mănăstirea Măriuș - 7 ore în urmă
Rezultate bune obținute de Academia de Şah Maramureş la Nyíregyháza - 7 ore în urmă
Cum va fi marcată Ziua Culturii Naționale la Muzeul Satului din Baia Mare - 9 ore în urmă
În Baia Mare se organizează un atelier practic de literație pentru învățători și educatori - 9 ore în urmă
Tradiție și culoare: Sighetu Marmației a găzduit a XXXII-a ediție a Festivalului Internațional de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni - 9 ore în urmă
Maramureșencele Nicola Codrea și Sara Sitar, vicecampioane naționale la categoria U14 dublu fete la Campionatele Naționale Individuale Indoor - 11 ore în urmă
Intervenție de urgență la biserica de lemn din Buteasa; Se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene - 11 ore în urmă
Un nou început academic pentru tinerii studenți din Baia Mare
Astăzi, în a doua zi a lunii octombrie, călătoria academică a reînceput pentru cei peste 4.000 de studenți ai Universității Tehnice din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare.
Începând cu ora 10:00, s-a organizat la sala sporturilor din incinta Facultății de Inginerie de pe strada Dr. Victor Babeș, festivitatea ce avea să anunțe startul unui nou an universitar.
Aici, după un moment încărcat de emoție susținut de corul „Sfântul Ioan Damaschinul” prin cântarea imnului „Deșteaptă-te, române” și a cântecului academic „Gaudeamus Igitur”, la masa prezidiului, dintre cei care au luat cuvântul amintim: Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; conf. dr. ing. ec. Dinu Darabă, decanul Facultății de Inginerie; Rudolf Stauder, Prefectul Județului Maramureș; Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș; conf. dr. Monica Marian, decanul Facultății de Științe; conf. dr. Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere; conf. dr. ing. Gavril Hodea, prodecan al Facultății de Construcții, Noemi Vida, city manager; Mihai Pop, Inspector școlar general; Anca Paul, manager resurse umane ATP Group; Kinga Rădulescu, manager resurse umane UACE SRL și Evelin Pop, președintele Ligii Studenților „Pintea Viteazul”.
Educația și credința în Dumnezeu sunt două aspecte fundamentale în dezvoltarea armonioasă atât a individului, cât și a țării noastre: „Prin Fiul Lui Dumnezeu, înțelepciunea este venită din cer, mai presus de orice cuvinte, care a adus Împărăția Lui Dumnezeu pe pământ. Fiind așezați sub ocrotirea Maicii Domnului care a născut înțelepciunea și cuvântul Lui Dumnezeu, însemnează că vom fi ocrotiți. Suntem, sub acoperământul și purtarea Ei de grijă. Noi românii suntem mămoși de felul nostru, ne divinizăm mamele. Pentru fiecare dintre noi, mama este o icoană, iar Maica Domnului este icoana femeii creștine. De aceea ne-am rugat lui Dumnezeu să le dea dascălilor răbdare și inspirație să vă poată învăța și lumina, să vă pregătiți pentru viață. Să fiți și să rămâneți ancorați cu mintea în cer, să nu deveniți pământești doar. Cât timp avem mintea ancorată în cer, nu vom putea fi manipulați. Cei care cred în Dumnezeu, întotdeauna cercetează, se îndoiesc, aprofundează, nu cred tot ceea ce li se servește. Datorită vouă, dragi studenți, încă România are viitor și speranță” – subliniază Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
Dezvoltarea în conformitatea unor criterii de calitate și valorificarea tuturor resurselor educaționale sunt „ingredientele” unor studii universitare de excepție și pe care studenții trebuie să le aibă în vedere: „Mă adresez cu câteva cuvinte care cred că ni se potrivesc tuturor și cu câteva îndemnuri pe care vi le doresc și pe care mi le doresc și mie în acest an care urmează, cu aceeași emoție de câteva decenii încoace. Mi-aș dori să cultivăm o grădină în care seriozitatea, cinstea, prietenia și colaborarea să fie pretutindeni, în care calitatea de om să fie la fel de importantă ca și competența științifică. De aceea, dragi studenți, v-aș invita ca în fiecare zi să vă treziți cu gândul de a fi fericiți. Un singur lucru mi-aș dori să nu vi-l cultivați: nefericirea. Aceasta nu este din exterior, ci ea vine din interiorul nostru precum fericirea. Cultivați-vă fericirea, aceea de a fi studenți, fericirea de a avea la îndemână resurse de învățare, prieteni, profesori, părinți, fericirea de a fi pe un drum pe care puteți să mergeți și să vă dezvoltați. Vă doresc să fiți fericiți, prietenoși, bucuroși, iar peste 3 sau 4 ani, să ne vedem aici la momentul bilanțului mai împliniți și mai fericiți” – a declarat Monica Marian, decanul Facultății de Științe.
Noua aventură academică din acest an, trezește în mintea și sufletul studenților, dincolo de emoțiile firești ale unui început timid, și multă perseverență în a-și depăși propriile limite spre obținerea unei cariere mult visate:
„Simt emoție. Mă gândesc la cum o să decurgă primul an. Nu am mai trăit nicicând o așa experiență și este un sentiment unic când știi că este totul nou. Îmi doresc și sunt curios să îmi cunosc colegii și profesorii. M-aș vedea profesând peste ani în ceea ce mi-am ales să studiez deoarece chiar îmi place foarte mult profilul. În momentul actual activez în domeniul acesta, în sensul în care, în timpul liber, ca și hobby, îmi dedic anumite perioade de timp făcând diferite circuite electrice” – menționează Gabriel Horgoș, student la Facultatea de Inginerie Electrică, în domeniul Electromecanic.
„Eu sunt în anul 3 la Facultatea de Litere, specializarea Comunicare și relații publice, și pot spune că față de primul an mă simt mai curajoasă. Am fost foarte emotivă și mă gândeam dacă sigur am ales direcția potrivită. În urma acestor doi ani de facultate am realizat că mi se potrivește mănușă acest profil. Pot spune că m-a ajutat până acuma să-mi depășesc emotivitatea și să-mi dezvolt cât se poate de bine abilitățile de comunicare. Bineînțeles că îmi doresc să profesez în domeniu, mai ales în contextul actual în care se pune foarte mult accent pe specialiștii și specializarea în comunicare, element care până la urmă stă la baza tuturor relațiilor iterumane” – subliniază Diana Sălnicean, studentă la Facultatea de Litere, specializarea Comunicare și relații publice.
Lumina acestui nou început academic aduce cu sine pentru cei 1.600 de studenți ai Centrului Universitar Nord din Baia Mare, posibilitatea de a se descoperi, dezvolta și apropia de visele și obiectivele academice deja stabilite, și reprezintă un capitol memorabil în cărțile cunoașterii și succesului.
Alexandru CHIRA