Share
Un ierarh foarte iubit:Copiii din Maramureș primesc darurile dorite de la Moș Nicolae în această noapte. Iată aici toată istoria sfântului!

Un ierarh foarte iubit:Copiii din Maramureș primesc darurile dorite de la Moș Nicolae în această noapte. Iată aici toată istoria sfântului!

Un ierarh foarte iubit!Copiii din Maramureș primesc darurile dorite de la Moș Nicolae în această noapte. Iată aici toată istoria sfântului!

Sărbătoarea Sfântului Nicolae este fără îndoială cea mai așteptată din această perioadă de către copii. Până la Nașterea Domnului sau Crăciunul, atunci când vine Moș Crăciun, un alt bătrânel cu părul încărunțit de vreme vine să îi bucure pe cei mici.

Copiii își lustruiesc ghetuțele, conform tradiției, după care le așează cât mai aproape de fereastră sau la ușă. Se culcă apoi cuminți așteptându-l pe moșul cel darnic, care le îndeplinește toate dorințele. Tradiția Moșului Nicolae este prezentă și în alte țări, desigur cu caracteristicile fiecăreia în parte. Însă esența este cea a darurilor oferite, cu precădere cel mici.

Însă trebuie să spunem faptul că Sfântul Ierarh Nicolae nu este un personaj mitologic, arată crestinortodox.ro. A fost Arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, în Asia Mică. Teodor Anagnostul, autorul „Istoriei Tripartite”, afirmă că Sfântul Ierarh Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325. Pentru că acest autor s-a folosit de documentele provenite direct de la primul Sinod Ecumenic sau de la persoanele care au participat la acest sinod, istoricitatea Sfântului Nicolae nu trebuie pusa sub semnul întrebării. Amintim că la sinodul de la Niceea, din anul 325, a fost condamnată erezia lui Arie care susținea că Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Potrivit Tradiției, atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae și atât de încăpățânat a fost Arie încât îngrijorat de ruptura care se putea face în Biserica, Nicolae i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în ziua de 5 decembrie, celor neascultători să li se dea un băț în semn de avertisment.

Dar nu prin această faptă a ajuns Sfantul Nicolae întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae a aflat într-o zi că un tata din cetatea Mira, de durere că este lipsit de ajutor în a-și mărita fiicele, dorea să le ofere spre desfrânare. Sfantul Nicolae i-a dăruit omului aflat în nevoie trei pungi cu aur, iar fiicele acestuia s-au putut căsători. De atunci și până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi și în special copiii primesc daruri de la Sfântul Nicolae. Ziua trecerii Sfântului Nicolae la cele veșnice a fost data de 6 decembrie 334, potrivit lucrării „Legenda Aurea” („Legenda Sanctorum”) a lui Jacoppo da Voragine (+ 1298). În prezent, moaștele sale se află la Bari, din anul 1087. Menționăm că în Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București, se află mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. Există credința că această mână i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, în semn de prețuire pentru lupta domnitorului împotriva paganismului, mai arată crestinortodox.ro.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu