Share
Un aqua parc numit dorință (GALERIE FOTO și VIDEO)

Un aqua parc numit dorință (GALERIE FOTO și VIDEO)

”Un tramvai numit dorință” e titlul unei celebre piese de teatru a dramaturgului american Tennessee Williams, ecranizată de regizorul Elia Kazan (avându-i în distribuție pe Marlon Brando și Vivien Leigh).  Pentru băimăreni titlul s-ar putea adapta mai simplu în forma ”un ștrand numit dorință”. după ani de zile de promisiuni și de bătut pasul pe loc, municipalitatea  face ceva în acest sens: dărâmă pentru a face loc Complexului socio-cultural-sportiv și de agrement, botezat provizoriu ”Rivulus Aqua Sports @ SPA”, ce va fi edificat pe strada Câmpul Tineretului nr. 1.

Lucrurile par a fi pornit gospodărește, cu o expertiză tehnică realizată de adevărați specialiști ai locului: ing.Mihai Liviu Țapu și SC TAFFO SRL Baia Mare. Iată câteva dintre constatările expertizei, însușită de Consiliul Local.

 • “starea de neutilizare și lipsa protejării, a condus la degradarea accentuată a clădirilor neutilizate”
 • “suprafețele de finisaj sunt distruse în totalitate”
 • “clădirile nu au beneficiat de normative antiseismice de proiectare”
 • “refacerea hidroizolațiilor la bazine se poate face doar prin refacerea integrală a acestora”.

Ca soluție s-a propus: ”desființarea acestor clădiri, bazine și amenajări exterioare, aducerea terenului la stadiu inițial, pentru a putea realiza o nouă investiție, cu aceleași funcțiuni, precum și funcțiuni conexe, dar într-o viziune actuală”. TAFFO SRL a întocmit și documentațiile tehnice pentru obținerea autorizației de demolare  (DTAD), respectiv de construire (DTAC)

 

Prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr.  363/2019 s-a aprobat documentația tehnico-economică ”în faza DTAC pentru obiectivul de investiţii Complex  Socio-Cultural-Sportiv și de Agrement, str. Câmpul Tineretului, nr.1, Municipiul Baia Mare”

Iată câțiva dintre indicatorii investiției:

Demolare rapidă, cu ignorarea  – fie și  temporară – a unei hotărâri de guvern și a uneia de Consiliu Local

Prin HCL nr. 373/ 04.09.2019 se aprobă trecerea din domeniul public în domeniul privat al municipiului Baia Mare a următoarelor construcții: Ștrandul municipal, Căminul de Gimnastică și Sală de Gimnastică și se aprobă și realizarea investiției

Rapid se trece la demolarea clădirilor, luându-i pe nepregătite pe sportivii CSM Baia Mare, care se trezesc fără sală și fără o altă posibilitate de a continua pregătirile. Ceea ce vine în contradicție cu HG 520/ 2015, care prevede: ”Consiliul Local al Municipiului Baia Mare se obligă să mențină destinația actuală a imobilelor și să asigure gratuitatea desfășurării activităților Ministerului Tineretului și Sportului, precum și unităților/instituțiilor din subordinea sau coordonarea acestuia și să nu îngrădească accesul, funcționarea, respectiv activitatea de organizare a activităților și competițiilor sportive în bazele rămase în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului”. Chiar și în HCL se prevede expres respectarea acestei hotărâri de guvern. ”Pe durata derulării proiectului de investiții Complex socio-cultural-sportiv și de agrement, Municipiul Baia Mare va asigura gratuit spații necesare desfășurării activităților Ministerului Tineretului și Sportului precum și unităților/instituțiilor din subordinea sau coordonarea acestora”.  Aspectul este invocat și de primarul municipiului  Probabil invocat formal (ceva în genul  Caragiale ”curat nerespectare, dar dărâmați-le!”), fiindcă e greu de crezut că edilul șef nu mai e ascultat de subalterni.

Mai degrabă, graba se justifică prin videoclipul  făcut public, în care se promite un termen foarte strâmt: vara 2020. Adică vara în care au loc alegeri locale. Ar fi cam 10 luni până la acele alegeri, dintre care jumătate sunt de iarnă, deci improprii construirii. Până și  HCL  363/2019 prevede că durata de realizare Complexului socio-cultural-sportiv și de agrement e de 36 de luni.

 Un precedent care ne pune pe gânduri

Dar important este că s-a început. Vorba ceea ”lucrul început e pe jumătate făcut”. Numai că în Baia Mare nu întotdeauna funcționează înțelepciunea populară. Concret, o investiție mult mai mică – amenajarea Pieței Iustinian Arhiepiscopul (fosta Piața 1 Iunie) – a demarat în forță cu tăierea arborilor din scuar și cu o planșă de prezentare. Și în acel punct s-a împotmolit, iar în 5 decembrie se vor împlini 24 de luni de ”nelucrare”.  La complexul Socio-Cultural-Sportiv și de Agrement s-a pornit în trombă cu demolările și cu un video atrăgător. Nu ne rămâne decât să sperăm că nu e vorba de decizii luate în pripă sau de exerciții de imagine și  că ștrandul – oricât de complex ar fi ca denumire sau ca realizare – chiar va deveni o realitate. Măcar în cele 36 de luni prevăzute, chestiunea cu vara anului 2020 fiind un termen greu de înghițit.

 

 

 

 

 

2 Comentarii în această postare

 1. Viorica D.

  Sa speram ca nu e o noua petarda,pe modelul celorlalte petarde : Parcul Industrial,Golf Park,reabilitarea pietelor: Izvoarele,Revolutiei,Iusty,Parc I.T,,etc.Nici amaratul ala de pod de la Kaufland,care nu a rezistat functional cat o masina de spalat,nu suntem in stare sa o reabilitam ( cine a permis construirea unei astfel de mizerii daca nu prezenta siguranta?) Sa mai zic de Parcul Mara care se reabiliteaza de catre fiecare Primar care vine,deoarece calitatea lucrarilor e asa de buna incat cad cate 5 m liniari de piatra ornamentala,de parca ar fi fost prinse cu apa si faina.

  Răspunde
 2. A reusit in cele din urma sa mute Evidenta Populatiei din locatia aia mizerabila in care oamenii asteapta pe scari ca vacile la adapat?

  Răspunde

Lasă un comentariu