Share
Baia Mare, orașul peisajelor de poveste

Baia Mare, orașul peisajelor de poveste

Privind orașul Baia Mare, de jur împrejur, îl poți asemui cu un amfiteatru în toată splendoarea lui. Poeți, scriitori și pictori au fost inspirați de natura generoasă și formele lui de relief.

Unul dintre traseele preferate ale băimărenilor este acela care duce la Mănăstirea „Sfânta Maria.” Din Piața Minerilor se urcă o stradă abruptă. Ajunși la destinație, se intră pe o poartă maramureșeană, unde te întâmpină o livadă de pruni, o vie și alei șerpuite de flori. Urcând treaptă cu treaptă, ai senzația că ești mai aproape de Dumnezeu. Te însoțesc cele paisprezece cruci de lemn și basoreliefurile biblice. Grota-capelă de lângă mănăstire este dedicată Fecioarei Maria. Cei care aleg acest traseu au o dublă satisfacție. În acel loc sfânt, nu ai cum să nu te încarci de credință și curățenie sufletească. Apoi, îți lași ochii de capul lor, să admire orașul Baia Mare văzut de sus.

Panorama amplă încântă privirea cu Centrul istoric în toată splendoarea lui. Izul orașului de altădată este purtat pe calea vântului până la mănăstire. Se poate distinge Biserica Reformată, Biserica Sfântul Nicolae, Biserica Romano-Catolică, Teatrul Municipal, Catedrala Ortodoxă. Cel mai impunător, rămâne Turnul lui Ștefan și istoria lui zbuciumată.

Pentru cei trecuți de prima tinerețe, traseul se oprește la mănăstire. Ceilalți, își continuă itinerarul spre Vest, pe Dealul Crucii, spre Grota Mare.

Mișcarea în natură joacă un rol major, producând schimbări fizice și psihice pozitive. Este sănătate curată pentru inimă și creier.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu