Acțiune a salvamontiștilor în sprijinul unui ucrainean rătăcit în Munții Maramureșului - 2 ore în urmă
Programul Festivalului de teatru contemporan pentru tineret Acting - 3 ore în urmă
Egal obținut de ACS Fotbal Feminin Baia Mare într-un meci cu scântei - 4 ore în urmă
Tabăra daco-spartană pentru copii - 6 ore în urmă
PS Părinte Iustin a săvârșit Slujba Învierii Domnului la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare - 7 ore în urmă
Cum a devenit iepurașul un simbol al Paștelui? - 8 ore în urmă
Tradiții de Paște în Maramureș - 8 ore în urmă
Auto Show Maramureș, la a cincea ediție - 9 ore în urmă
Aur pentru gimnastica românească la Cupa Mondială de la Doha - 9 ore în urmă
Piano Bar, cu Bussu și Joe - 9 ore în urmă
Tradiții și sărbători ale lunii iulie
Numele lunii iulie vine de la Gaius Iulius Cezar care s-a născut în această lună („iulius” însemnând tânăr în limba latină). Înainte, luna iulie se numea în latină Quintilis pentru că era a cincea lună în calendarul roman, calendar care începea cu luna martie. Grecii numeau luna iulie Hekatombaion. În România, luna iulie, popular, se numește Cuptor. Ea începe cu aceeași zi a săptămânii ca și Aprilie în fiecare an și în anii bisecți ca Ianuarie. Iulie sau Cuptor este a șaptea lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile. Iulie începe (astrologic) cu soarele în semnul Racului și sfârșește în semnul Leului. Din punct de vedere astronomic, luna iulie începe cu soarele în constelația Gemenilor și se sfârșește cu soarele în constelația Racului. Soarele — la începutul lunii iulie soarele răsare la ora 05:35 și apune la ora 21:04, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 06:01 și apune la ora 20:42. Fazele Lunii: la 5 iulie — Luna la Primul Pătrar 14:54; la 12 iulie — Lună Plină (Luna începe să descrească) 14:24; la 19 iulie — Luna la Ultimul Pătrar 05:12; la 27 iulie — Lună Nouă (Luna începe să crească) 01:42.
Tradiții și sărbători în luna iulie
Calendarul popular cuprinde mai multe sărbători şi obiceiuri dedicate secerişului şi forţelor potrivnice omului. Este vorba despre Cosmandinul, Ana-Foca, Pricopul, Panteliile, Ciurica, Circovii de Vară, Marina, Sântilie, Ilie-Pălie, Foca, Opârlia, Sf. Ana, Pantelimon, Pintilie Călătorul. Cele patru săptămâni din componenţa lunii iulie se numesc în tradiţia noastră populară „Săptămâna secerişului”, „Săptămâna Panteliilor”, „Săptămâna lui Sântilie” şi „Săptămâna Verii”.
Prima săptămână este dedicată muncilor agricole, cea mai importantă fiind seceratul grâului
Cea de-a doua săptămână este dedicată aprigelor surori ale Sfântului Ilie, manifestări dedicate acestora având loc până pe 27 iulie
Cea de-a treia este sub semnul Sfântului Ilie, cel care leagă și dezleagă ploile și tună, trăsnește și fulgeră duhurile rele de pe pământ, folosindu-și biciul.
Cea de-a patra săptămână este dedicată celui mai călduros anotimp al anului. Calendarul popular al lunii iulie se încheie cu sărbătoarea Ursul Mare pe 31 iulie, denumită popular constelația Ursa Mare.
Lăcrimioara ZOTA