Share
„Supersonica” Kovesi. Bilanț spectaculos după primul an ca procuror șef european

„Supersonica” Kovesi. Bilanț spectaculos după primul an ca procuror șef european

Doi foști premieri sunt în vizorul procurorului șef european Laura Codruța Kovesi. În plus, Parchetul European a obținut deja 4 condamnări, după după doar un an de funcționare, arată presshub.ro.

În iunie 2021, Laura Kovesi a lansat activitatea noii instituții responsabile cu urmărirea infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii, Parchetul European. Un an mai târziu, De Tijd i-a făcut un prim bilanț.

Acasă în România, Laura Kovesi stârnește atât ură, cât și admirație, notează jurnaliștii belgieni.

„Această femeie, care a fost cel mai tânăr procuror general al țării, apoi procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a trimis în justiție înalți lideri politici. Apoi, de la numirea ei ca prim procuror general european, în octombrie 2019, și-a continuat drumul.

«Este un adevărat procuror. Nu un politician, nu un diplomat. Nu îi este frică să spună lucruri și să facă ceea ce trebuie făcut. Acesta este ceea ce a permis Parchetului European să ajungă atât de departe», mărturisește unul dintre colaboratorii săi”, a notat De Tijd.

Citește și: VIDEO Judecătoarea Ramona Grațiela Milu: „Mi-e frică de unanimități, mi-e frică de candidatul unic”

4 condamnări, viteză „supersonică”
Într-un an, Laura Codruța Kovesi a deschis 929 de cercetări, a primit peste 4.000 de sesizări de infracțiuni care implică fonduri europene, a emis 28 de rechizitorii și a obținut deja 4 condamnări.

Astăzi, cel puțin doi foști premieri sunt în vizorul lui – bulgarul Boïko Borissov și cehul Andrej Babis, remarcă jurnaliștii.

„Toată lumea credea că vom începe încet, dar am început cu o viteză supersonică”, a râs Kovesi într-un interviu pentru De Tijd, prin videoconferință, din Luxemburg, unde locuiește și lucrează astăzi.

„Statisticile arată că avem un istoric dovedit în investigațiile transfrontaliere și în lupta împotriva crimei organizate”.

Buget sporit și mai mulți angajați
Într-un an, justiția a putut sechestra 259 de milioane de euro în bunuri din infracțiuni. Adică de peste patru ori bugetul Parchetului European.

Kovesi s-a luptat cu Comisia Europeană, pentru a obține creșterea bugetului pentru activitățile și anchetele celor 200 de angajați și colaboratori de care dispune.

Cotidianul flamand o citează şi cu binecunoscuta frază, care face aluzie și la corupția din vechile democrații occidentale fondatoare ale UE: „Nu există țări fără criminalitate [financiară]”, mai arată sursa citată în acest articol.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu